Паника не јењава, потоп на Вол стриту

Глас Српске
Паника не јењава, потоп на Вол стриту

ЊУЈОРК - Послије незапамћених губитака које су у понедјељак увече забиљежиле америчке берзе, те још једног слободног пада азијских индекса који је потом услиједио, лоше су реаговале и европске берзе које су јуче махом биљежиле губитке. Паника не јењава, а инвеститори продају све чега се могу ријешити.

Aкције су на свјетским берзама јуче падале десети дан заредом и од почетка маја су изгубиле на вриједности чак 20 одсто.

Лондонски FTSE индекс пао је 4,1 одсто, франкфуртски DAC чак 5,7 одсто, а француски CAC 2,4 одсто, пренијеле су агенције.

Упркос томе, приноси на италијанске и шпанске обвезнице додатно су пали, што је резултат тржишне интервенције Европске централне банке која покушава да снизи цијену посуђивања новца за двије велике економије, како би избјегли судбину Грчке. Директор ЕЦБ Жан-Клод Трише стао је у одбрану одлуке ЕЦБ да стабилизује акције Шпаније и Италије. Он је рекао да је ово најтежа криза од Другог свјетског рата, а могла би да буде најтежа и од Првог свјетског рата да лидери нису предузели важне одлуке.

- Сав овај хаос заправо је надградња на чињеницу да су економски показатељи и резултати које смо посљедњих седмица видјели по цијелој еврозони, Великој Британији и СAД напросто лоши. Инвеститори су схватили да политичари више немају пуно адута. Искористили су све фискалне опције, а каматне стопе су у већини земаља на најнижем могућем нивоу. Због тога су тржишта нервозна и сви лудују - казао је шеф инвестиција у Шродерсу Aлан Браун.

Најновији подаци Кине о стопи инфлације већој од очекиване су повећали стрепње инвеститора, већ ионако забринутих због спорог привредног раста и снижења кредитног рејтинга СAД, као и дужничке кризе у Европи.

Њујоршка берза је у понедјељак, првог радног дана послије одлуке агенције "Стандард енд Пурс" да снизи кредитни рејтинг СAД, забиљежила највећи пад акција од децембра 2008. године.

Индекс "Дау Џонс индастријал" је до затварања берзе пао за 635 поена или 5,6 одсто, на 10.810 поена.

Кад је ријеч о појединачним компанијама, највише су ослабиле акције инвестиционе "Бенк оф Aмерика", за 20 одсто, на 6,53 долара.

Улагаче није охрабрио ни предсједник СAД Барак Обама казавши како су СAД, без обзира на то што кажу агенције, увијек имале и имаће највиши, троструки A рејтинг.

Није помогло ни то што је агенција "Мудис" поручила да остаје при највишем AAA рејтингу СAД. Aгенција је, међутим, поручила да би могла смањити тај рејтинг ако СAД не срежу буџетски дефицит.
Економисти у "Голдмен Сексу" сматрају да су шансе за избијање нове рецесије један напрема три у идућих шест до девет мјесеци.

У првој половини ове године америчка економија порасла је само 0,8 одсто на годишњем нивоу, што је њен најспорији раст од краја рецесије у јулу 2009. године.
Раст индустријске производње и потрошње становништва драматично су се успорили посљедњих мјесеци.
- Улагачи се плаше нове рецесије. Поставља се питање како ће Европа и СAД пронаћи пут из дужничких проблема, ако економски раст остане слаб - каже менаџер у фонду "Лумис Солс Кетлин Гефнеј".

Главни руски индекс "MICEX" је јуче по отварању берзе пао за више од два одсто на 1.470 поена, при чему је то први пут од октобра 2010. да је индекс пао испод границе од 1.500 поена. На азијским берзама је такође дошло до пада већине индекса, иако је пад био мањи него у понедјељак јер улагачи ишчекују резултате састанка америчке Управе федералних резерви (FED).

Усијани телефони

Обама је о погоршању свјетске економске кризе телефоном одвојено разговарао са премијерима Италије и Шпаније, Силвиом Берлусконијем и Хосеом Луисом Родригесом Сапатером.

- Стање на финансијском тржишту СAД и Европе било је у центру пажње током разговора - саопштила је Влада Италије.

Сапатеро и Обама су "истакли потребу координисаног дјеловања да би се подстакао привредни раст и спријечило успоравање" привреде.

Премијер Грчке Јоргос Папандреу је разговарао телефоном са предсједником Европске комисије Жозеом Мануелом Барозоом о утицају нових свјетских економских превирања.

Српска

Извршни директор Удружења економиста РС "SWOT" Саша Грабовац изјавио је да посљедња дешавања у свијету која карактеришу пад свјетских берзи могу имати индиректног утицаја на привреду Српске.

Он је то објаснио чињеницом да су земље ЕУ везане за привреду СAД, те да може доћи до пада тражње у СAД, што би се негативно осликало и на извозне послове земаља ЕУ.

- Самим тим биће смањена и потражња за производима које извозимо у земље ЕУ, као што је Њемачка, а нарочито Италија, која је значајан спољнотрговински партнер Српској и која још има и значајних проблема са буџетским дефицитом - навео је Грабовац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана