Паника на берзама

Aгенције
Паника на берзама

Рим/Мадрид - Регулаторна тијела у Шпанији и Италији забранила су краткорочне продаје акција на берзи због стрепње у вези са финансијском стабилности.

Италијанска регулаторна агенција за финансијско тржиште, Консоб, увела је забрану краткорочне продаје акција на берзи у Милану и саопштила да ће забрана бити на снази цијеле седмице, пренијеле су агенције.

Поред тога, привремено је било заустављено трговање акцијама неких банака и финансијских групација због наглог пада њихове вриједности, што је посљедица тога што је тржишта поново захватила стрепња због ескалације дужничке кризе у еврозони.

Истовремено су порасли и трошкови задуживања Италије због забринутости да би тој земљи могла да буде потребна међународна финансијска помоћ. Каматна стопа на десетогодишње италијанске обвезнице је порасла за 0,26 одсто на 6,33 одсто.

И Шпанија је забранила спекулативно трговање акцијама на берзи у Мадриду, као реакцију на нагли пад вриједности акција усљед забринутости да ће тој земљи можда бити потребан читав пакет међународне финансијске помоћи.

У саопштењу шпанског регулаторног органа за финансијско тржиште, CNMC, наводи се да је одлука донијета "због одржавања финансијске стабилности земље", при чему је забрана на снази до 23. октобра, али може по потреби били скраћена или продужена.

Као и остале чланице еврозоне, и Шпанија је у фебруару укинула забрану краткорочне продаје акција, уведену у августу 2011. године, на врхунцу тржишних турбуленција изазваних напетим преговорима о другом великом пакету помоћи за Грчку.

Нервоза на финансијским тржиштима расте јер се кредитори боје да ће Шпанија, баш попут Грчке или Ирске, морати затражити међународну помоћ. Би-Би-Си је процијенио како је Шпанија све ближи тренутку кад ће јој требати пакет општег спасавања.

Шпански министар господарства Луис де Гуиндос демантовао је Би-Би-Сијева нагађања тврдећи да је његова земља солвентна и да спасавање неће бити потребно.

Краткорочна продаја акција (short selling) је врста спекулативног трговања акцијама и државним обвезницама кад инвеститор позајмљује акције од брокера, продаје их, а затим касније откупљује, пожељно, по нижој цијени како би зарадили на разлици.

Раст трошкова

Шпанија је јуче морала да плати вишу каматну стопу  да би прибавила 3,05 милијарди евра краткорочних финансија, пошто је повећано страховање на тржишту да ће Шпанији бити потребна пуна инострана помоћ за спасавање, а не само за спасавање њених  банака.
Шпански трезор је продао тромјесечне обвезнице по каматној стопи од 2,434 одсто, вишој од 2,362 одсто на последњој сличној аукцији с краја јуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана