Паника међу брокерима због банкрота Le­hman Brot­heрс банке

Глас Српске
Паника међу брокерима због банкрота Le­hman Brot­heрс банке

ЊУЈОРК - На свјетским финансијским тржиштима у понедјељак је драматично пала вриједност дионица - што је посљедица чињенице да је велика америчка инвестициона фирма "Le­hman Brot­heрс" затражила стечајну заштиту од својих кредитора, док је "Мерил Линч", највећу свјетску брокерску фирму, преузела "Bank of America ".

Индустријски индекс Down Jones, који одражава вриједност дионица на њујоршкој берзи, изгубио је више од 500 бодова – око четири и по одсто своје укупне вриједности. Пропаст америчке инвестиционе фирме осјетиле су и берзе широм свијета, а међу "брокерима" је завладала паника због општег пада вриједности дионица.

Понедјељак је на Вол Стриту био прилично драматичан. Инвестицијској кући "Le­hman Brot­heрс" није пошло за руком да пронађе јачу фирму која би је откупила те је у складу с америчким законом о стечају потражила заштиту од својих кредитора којима дугује велике паре.

"Le­hman Brot­heрс" запошљава широм свијета око 25 хиљада људи. Ова 158 година стара компанија нашла се у кризи због својих инвестиција у америчко тржиште некретнина, које такође пролази тешки период јер милиони Aмериканаца нису у стању да отплаћују своје стамбене зајмове. Aналитичари прогнозирају да ће власници дионица "Le­hman Brot­heрс"-а изгубити свој новац, док ће власници других вриједносних папира ове компаније вјероватно имати право на тек 60 одсто њихове вриједности, пише VOA.

Крај фирме "Le­hman Brot­heрс" наступио је након тродневних преговора којима су предсједавали челни људи америчког министарства финансија и Централне банке.

Министар финансија Хенри Полсон изјавио је да савезна влада није жељела парама пореских обвезника спасавати једну приватну фирму - као што је прије пола године учинила када је у питању била конкурентска инвестициона фирма "Bear Sterns".

Финансијска аналитичарка Мередит Витнекс из њујоршке фирме Опенхајмер каже да већ 13 мјесеци дуга криза у америчком банкарском сектору није готова. Колапс фирме "Le­hman Brot­heрс " са свјетске економске сцене могао би "повући" доста новца – каже она:

- Ово су трауматична збивања, широм свијета. Ликвидност глобалне економије данас је знатно мања. На свјетским финансијским тржиштима кола око три билиона долара мање него прије годину дана. Негативни трендови с њујоршке берзе успориће економије широм свијета – каже Мередит Витнекс.

Пропадање тек почело

Бивши гувернер америчких Савезних резерви Aлан Гринспан је, коментаришући највећи крах на свјетским берзама у посљедњих седам година, предвидио како ће, осим оних које већ јесу, још инвестиционих кућа због њега пропасти те да се ситуација неће стабилизовати до 2009. године. Гринспан каже како је ријеч о кризи која се догађа "једном у стољећу" и која ће у понор повући још неколико фирми прије него што ситуација крене на боље. У интервјуу за AБЦ казао је како је ова криза надмашила сва очекивања те како још није готова, с претпоставком да ће још дуго трајати.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана