Пале: За 109 корисника подстицаја у предузетништву 140.000 КМ

Срна
Foto: Срна

ПАЛЕ- Начелник општине Пале Бошко Југовић потписао је данас уговоре вриједне укупно око 140.000 КМ са 109 корисника подстицаја у предузетништву, који су остварили право на суфинансирање.

Југовић је рекао новинарима да је локална заједница помогла суграђанима подстицајима из области пољопривреде и предузетништва укупне вриједности око 200.000 КМ.

"Ово нису подстицајне мјере за ублажавање вируса корона него редовне мјере које општина Пале расписује, а намијењене су искључиво за инвестициона улагања и помоћ при улагањима предузетника који шире производњу, те улажу у своју дјелатност", навео је Југовић.

Према његовим ријечима, обухваћено је више од 100 предузетника и на овај начин локална заједница хтјела је да покаже да стоји уз своје предузетнике у тешким временима када се сви морају ослањати једни на друге.

Југовић је додао да је прошле године било 50 корисника подстицаја, а ове године 109 јер је циљ локалне заједнице да сваке године повећава износ.

Начелник Општинског одјељења за привреду и друштвене дјелатности Игор Иконић рекао је да је ово друга година како се реализује програм подршке предузетницима.

"У овом програму предузетници изврше максималну набавку у износу од 1.500 КМ, а општина учествује са 25 одсто. Ово је гест локалне заједнице, гдје смо стали уз њих и обухватили велики број предузетника", истакао је Иконић.

Он је додао да су учињен велики искорак у односу на претходну годину, као и да ће се програм подстицаја усавршавати и излазити предузетницима у сусрет на разне начине.

Иконић је нагласио да је у припреми и програм који се односи искључиво на предузетнике чије је пословање било угрожено пандемијом вируса корона, те да ће општина Пале у наредним данима објавити јавни позив како би помогла да се пословање предузетника одржи.

Власник радње "Кристал" Синиша Пејовић захвалио је начелнику и руководству општине за разумијевање и што су процијенили потребу за оваквим подстицајем.

"Општина Пале је од почетка мог рада уз мене, а ови подстицаји ће много значити. Имам радњу за прање тепиха, коморе за сушење. Сада ћу опремити објекат за другу комору коју ћу користити за сушење. Захвалио бих се и Заводу за запошљавање Српске који ми је изашао у сусрет", истакао је Пејовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана