Пале цијене сировине у металском сектору, али и наруџбе

Милијана Латиновић
Пале цијене сировине у металском сектору, али и наруџбе

БАЊАЛУКА - Цијене репроматеријала у металском сектору приближиле су се онима из децембра прошле године, па за тону сировине домаћа предузећа издвајају око 950 евра, али страх подгријава то што су наруџбе пале и за 50 одсто у односу на просјек протеклих мјесеци.

Саговорници “Гласа Српске” истичу да су опстали упркос свим потешкоћама, али да је свака прогноза за наредни период пуна неизвјесности.

Директор и власник предузећа “Металац МБМ” из Дервенте, које извози у иностранство 97 одсто својих производа, Слободан Голуб рекао је да су цијене лимова и цијеви који су им потребни за рад љетос пале, те да је сада ситуација у том сегменту стабилна.

- Репроматеријала на тржишту има довољно. Страх да ће наруџбе бити мање, о којем смо причали раније, се обистинио па је испорука робе за август пала за 50 одсто у односу на просјек протеклих седам мјесеци - рекао је Голуб додавши да је незахвално давати било какве прогнозе за даље јер нико са сигурношћу не зна каква јесен и зима нас очекују.

Голуб је нагласио да је и даље највећи проблем недостатак радне снаге, конкретно заваривача.

Са недостатком радника кубуре и у добојском предузећу “Метал систем” које се бави пластификацијом метала.

- Ситуација је таква да ниједног радника који је закуцао на наша врата нисмо одбили. Углавном нам требају помоћни радници - рекли су у овом предузећу.

И они потврђују да су цијене репроматеријала у металској индустрији стабилизоване и наглашавају да имају пуне руке посла за сада.

У домаћим фирмама кажу да су за вријеме енормног поскупљења сировина цијене својих производа успјели подићи тек толико да не буду у дебелом минусу. Истичу да су поремећаји на тржишту енергената све довели у незавидан положај, те да је тешко било шта планирати на дуже стазе.

Стакло и боје

У предузећу “Метал систем” истичу да су цијене свих производа које користе у свом послу превисоке.

- Стакло је поскупјело и за 200 одсто у односу на почетак ове године, а и цијене боја које користимо у пластификацији метала су отишле у небо - казали су у том предузећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана