Пала словачка влада због евра

Глас Српске
Пала словачка влада због евра

БРAТИСЛAВA - Словачки либерали минирали су ратификацију новог заштитног механизма за евро и тиме блокирали помоћ дужницима у еврозони и оборили владу премијера Ивете Радичове.

За еврозону то је само привремена компликација, пошто је лидер опозиционих социјалиста, бивши премијер Роберт Фицо, обећао у расправи да ће у сљедећем гласању, вјероватно идуће седмице, његови посланици обезбиједити већину да споразум о Европског фонда финансијске стабилности (EFSF) Словачка, ипак, ратификује. 

Од 17 земаља еврозоне само парламент Словачке није још дао сагласност за проширење кредитних могућности Европског фонда финансијске стабилности до 440 милијарди евра да би била спасена сама идеја заједничке валуте. Потребно је да свих 17 чланица еврозоне ратификује план да би ступио на снагу.
Словачки аналитичар Душан Керни објашњава да Словацима “долази отрежњење послије 1.000 дана живота са евром у новчанику”.
- Како смо се радовали, како смо поздрављали ступање у јединствени валутни савез ЕУ! Ко би могао да помисли да ће се јавно мњење тако нагло промијенити. Данас свако пажљиво прати све што се дешава у Бриселу, схватајући да од рјешења високих чиновника ЕУ директно зависи благостање породице - наводи Керни.

Њемачки канцелар Aнгела Меркел  рекла је јуче да вјерује да ће и Словачка, која је одбила план за проширење надлежности EFSF-а, усвојити тај документ до самита ЕУ 23. октобра.

Она је упозорила да ће дуго потрајати док се не ријеши дужничка криза еврозоне.

- Пошто су дугови прављени више од деценију, они не могу да буду ријешени преко ноћи - рекла је Меркелова.

Aустријски вицеканцелар и шеф дипломатије Михаел Шпинделегер критиковао је Меркелову и предсједника Француске Николу Саркозија због покушаја наметања свог “договора” другим чланицама ЕУ.

-         Aпсолутно је неприхватљиво да Француска и Њемачка постигну међусобни договор којем послије морају да се придруже сви - истакао је он и подвукао да не постоји никакав “економски директоријум или диктат и да еврозону чини 17 земаља”.

Расте дефицит Грчке

Грчко Министарство финансија саопштило је да је буџетски дефицит у девет мјесеци, закључно са септембром, порастао на нешто изнад 15 одсто бруто домаћег производа на годишњем нивоу.
У саопштењу се наводи да је дефицит између јануара и септембра износио 19,16 милијарди евра према 16,65 милијарди евра из истог периода лани, али је износ ипак нешто нижи од ревидиране прогнозе од 19,24 милијарде евра.

Министарство је навело да су остварени приходи испод очекивања због тога што је рецесија дубља него што се првобитно процјењивало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана