Пала производња обуће и до 30 одсто

Марина Чигоја
Пала производња обуће и до 30 одсто

БAЊA ЛУКA - Производња у предузећима из текстилне и кожарско-обућарске индустрије у Републици Српској почетком године је смањена, а у појединим предузећима тај пад иде и до 30 одсто.

Директор предузећа "Обућа" из Зворника Владимир Мијатовић рекао је да је ситуација у текстилној и кожарско-прерађивачкој индустрији и даље јако тешка, те да се излаз из кризе још не назире.

- У односу на исти период прошле године наруџбе су смањене и до 30 одсто. С друге стране, трошкови су повећани за око 20 процената - казао је Мијатовић.

Додао је да би ова година могла да буде пуно тежа за предузећа из ове области него прошла.

- Субвенције од 50 марака по раднику које даје Министарство индустрије, енергетике и рударства РС слабо помажу, јер су наши трошкови заиста велики - казао је Мијатовић чије предузеће запошљава око 300 радника.

Директор предузећа "Шкребић компани" из Теслића Драгутин Шкребић каже да је почетак године увијек посебно тежак за пословање, првенствено због нерадних дана и смањења наруџби. Додаје да ће прави показатељи пословања бити уочени тек крајем априла или почетком маја.

- Још увијек немамо прецизне податке о пословању у протекла два мјесеца, али надамо се да би ова година могла да буде за нијансу боља од претходне - казао је Шкребић.

У предузећима истичу да тренутно имају посла, али да се економска криза у пословању још осјети.

Директор преузећа "Дермал" из Котор Вароша Раденко Бубић казао је да је производња овог предузећа била значајно смањена у посљедњем кварталу прошле године.

- Почетком године је стандардно смањена производња, али очекујемо да ће наставак године бити бољи за пословање јер је примјетно повећање наруџби - казао је Бубић.

Додао је да већину својих производа извози у Њемачку, а да продаје на домаћем тржишту скоро да и нема.

Министарство

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС рекли су да би ускоро требало да буду исплаћене субвенције за запослене у кожарско-обућарској и текстилној дјелатности за децембар и подсјетили да је јавни позив за додјелу ових субвенција за 2010. годину већ расписан.

- Рок текстилцима, кожарима и обућарима за достављање потребне документације је 40 дана од посљедњег дана мјесеца за који се одобрава субвенција. То значи да је за јануар рок за подношење документације отворен до половине марта - казали су у Министарству. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана