Пала цијена нафте на свјетском тржишту

Глас Српске
Пала цијена нафте на свјетском тржишту

ЛОНДОН - Цијена нафте на свјетском тржишту јуче је пала због смањења потражње за овим енергентом.

Цијене су у сриједу порасле јер се ураган "Aјк" кретао ка нафтним постројењима на јужној америчкој обали и након што је Организација земаља произвођача и извозника нафте (ОПЕК) смањила дневну квоту производње.

У Лондону је цијена сирове нафте "брент" из Сјеверног мора пала за 56 центи и била је 98,41 долар по барелу.

У Њујорку је цијена свијетле сирове нафте мања за 51 цент и износи 102,07 долара по барелу.

Неочекивана одлука ОПЕК-а да смањи производњу за 520.000 барела дневно, изазвала је оштру реакцију Европске уније и СAД.

Повјереник ЕУ за енергију Aндрис Пибалгс казао је да ОПЕК-ова одлука о смањењу производње, која је прва од децембра 2006. године, повећава неизвјесност и лоше утиче на тржиште, па је сугерисао да би одређивање цијена требало препустити "тржишним силама".

Међународна агенција за енергетику (IEA) такође је тај ОПЕК-ов потез назвала контрапродуктивним и неприкладним и изразила забринутост око посљедица које ће имати на раст и инфлацију.

- Забрињава нас могућност задржавања цијене нафте на веома високом нивоу. Већ је и цијена од 100 долара за барел прилично висока - казао је руководилац IEA-иног одјела за нафтну индустрију и тржиште Давид Фајф и додао да се комбинација слабих привредних прогноза и упорно високе цијене почињу одражавати у промјени понашања и одлукама потрошача.

Барел нафте 1999. године коштао је 10 долара, лани 95 долара, у априлу ове године рекордних 149 долара.

ИЕA прогнозира пад потражње за нафтом у водећим индустријским развијеним земљама у овој и наредној години.

Изражено у бројкама, агенција предвиђа смањење раста глобалне потражње за 100.000 барела на 86,8 милиона барела дневно у 2008. години, те за 140.000 барела на 87,6 милиона барела дневно у 2009.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана