Пакет за Грчку подстакао раст берзи

Agencije
Пакет за Грчку подстакао раст берзи

БРИСЕЛ - Акције на европским берзама данас су порасле, а индекс Стокс Јуроп 600 надокнадио је јучерашњи пад послије усвајања пакета помоћи за Грчку у њемачком парламенту, преносе агенције.

Раст су, такође, забљежиле берзе у САД и широм азијског континента, пренијела је агенција Блумберг.
Упадљив напредак оствариле су акције француске аутомобилске групације “Пежо Ситроен”, које су ојачале за седам процената пошто је компанија најавила повезивање са америчким “Џенерал моторсом”.
Индекс Стокс 600 порастао је за 0,4 одсто, на 264,88 поена. Индекс Стандард и Пурс 500 напредовао је за 0,4 одсто, док је азијско-пацифички индекс МСЦИ повећан за 0,7 одсто.
Европске акције јуче су ослабиле за 0,3 одсто, након што је Група 20 најразвијенијих земаља одбацила позиве еврозоне да повећа расположиве ресурсе Међународног монетарног фонда.
Њемачки парламент јуче је гласањем одобрио исплату помоћи Грчкој од 130 милијарди евра, а канцеларка Ангела Меркел упозорила је посланике да би потискивање Грчке из еврозоне могло да нанесе непроцјењиву штету.
Агенција Стандард и Пурс умањила је кредитни рејтинг Грчке на ниво “селективни банкрот” након што је Атина постигла договор о реструктурисању дуга са приватним инвеститорима и унијела клаузулу по којој ће се споразумом примјењивати и на оне који на њега нису пристали. Тренутни рејтинг Грчке је ЦЦ, што је два степена изнад стања банкрота.
Самопоуздање потрошача у Њемачкој у марту ће бити на највишем нивоу у посљедњих 12 мјесеци под утицајем смањења незапослености, саопштила је агенција за тржишне анализе ГфК из Нирнберга. Истраживање које је обухватило двије хиљаде људи показало је да ће индекс њиховог потрошачког расположења у марту порасти на шест са фебруарских 5,9.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана