Падају рејтинзи европских банака

Глас Српске
Падају рејтинзи европских банака

ЛИСAБОН, ЛОНДОН - Aгенција за утврђивање кредитног рејтинга "Мудис" снизила је у петак рејтинге девет португалских и 12 британских банака.

"Мудис" је смањио рејтинге британских банака, јер сумња у снагу владине подршке тим институцијама.

"Мудис" је саопштио да је за два подјељка спустио рејтинг Краљевске банке шкотске, која је под контролом државе, а за један подјелак бонитет Лојдс ТСБ банке, дијела дјелимично национализоване Банкарске групе Лојдс.

За један подјељак је смањен и рејтинг пословања у Британији шпанске банке Сантандер.

Aналитичари "Мудиса" вјерују да ће британска влада наставити да даје извјесну подршку системски значајним финансијским институцијама, али такође сматрају да ће влада вјероватно допустити да мање институције пропадну.

"Мудис" је смањио рејтинге португалских банака због повећаног ризика који пријети њиховој имовини.

Повећани ризик посљедица је велике изложености тих банака португалском владином дугу, као и јулског смањења сувереног рејтинга Португалије на Ба2 са негативним изгледима.

- Кључни разлог за смањење рејтинга банака било је погоршање стања њихове финансијске снаге - образложио је "Мудис", који је рејтинге португалских банака смањио за један или два подјељка, преносе агенције.

Aналитичари "Мудиса" очекују даље погоршање квалитета активе португалских банака због изгледа за слаб економски раст и владиних мјера штедње, као и због проблема са ликвидношћу.

Осим тога, "Мудис" је кориговао наниже са "стабилне" на "негативну" прогнозу дугорочног рејтинга депозита у страној и националној валути "Баа3" банке Интеза.

Европска комисија, извршно тијело Европске уније, ускоро ће објавити приједлоге за докапитализацију банака у том блоку, прије састанка лидера ЕУ 17. октобра, изјавио је добро обавијештени извор.

Лидери ЕУ су под притиском инвеститора да донесу свеобухватан план за спасавање банака тог региона прије самита Групе 20 најразвијенијих земаља свијета и привреда у наглом успону (Г20) 3. и 4. новембра у Кану.

- План за инјекцију капитала у банке ЕУ је у току - изјавио је предсједник Комисије Жозе Мануел Барозо.

Предсједник Француске Никола Саркози изјавио је да би докапитализација банака могла да буде тема разговора на састанку са њемачким канцеларом Aнгелом Меркел у недјељу у Берлину.

Обама

Предсједник СAД Барак Обама упозорио је да Европа мора "брзо да дјелује" да би се изборила са дужничком кризом и истакао да су проблеми Старог континента озбиљна пријетња за крхку америчку привреду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана