Падају цијене горива у БиХ

Марина Чигоја
Падају цијене горива у БиХ

Бањалука - Гориво на пумпама у БиХ појефтиниће ове седмице након што су цијене сирове нафте на свјетском тржишту јуче достигле нови, рекордно низак ниво.

Цијене нафте јуче су пале на најнижи ниво у посљедњих шест и по година. Америчка ЊТИ нафта коштала је нешто више од 39 долара по барелу, док је европски "брент" био 44 долара по барелу. Посљедњи пут ове су цијене достигнуте почетком 2009. године.

На неким пумпама у РС цијене дизела од јуче су ниже за пет до шест фенинга по литру, док на осталима кажу да би цијене требало да падну, али да ће прецизније информације имати након што данас добију цјеновнике из рафинерија.

На бензинској пумпи "Деспотовић" из Бијељине "дизел 5" од јуче је јефтинији за пет фенинга и тренутно кошта 1,79 КМ по литру, док је "дизел 4" јефтинији за шест фенинга и сада кошта 1,77 КМ по литру.

На бензинској пумпи "Монако" из Бијељине најављују снижење, док на бањалучком "Крајинапетролу" кажу да су прошле седмици снизили цијене за три фенинга, а да ће данас знати да ли ће и за колико цијене поново ићи доље.

Шеф Одсјека за цијене при Министарству трговине ФБиХ Лела Глибо изјавила је да су у ФБиХ на неким пумпама цијене већ снижене за пет фенинга, тако да дизел сада кошта око 1,95 КМ, а бензин око двије КМ.

- Од јутрос нам пристижу захтјеви за снижењем цијена. До сада смо добили око 15 захтјева за снижење од пет фенинга. Очекујемо да ће и остали дистрибутери то учинити током седмице, јер је и у свијету опет дошло до пада цијена нафте. Мислимо да ће се тренд пристизања захтјева наставити и наредних дана - рекла је Глибо.

Цијене сировина драматично су потонуле усљед страховања у вези са успоравањем кинеске привреде, које је подстакло инвеститоре да се окрену сигурнијим инвестицијама попут злата. Кина је прије двије седмице девалвирала јуан, што су многи протумачили као знак да је њена економија у горем стању него што се мислило. Шангајски индекс акција јуче је забиљежио највећи дневни пад од 2007. године, покренувши потонуће акција на берзама широм Азије.

Тржиште превише снабдјевено

Према Међународној Агенцији за енергију цијена сирове нафте би могла додатно да падне јер глобално тржиште наставља да буде преснабдјевено.

Саудијска Арабија, која је највећи свјетски извозник нафте, за сада нема намјеру да смањује своју производњу. Иако су трошкови саме експлоатације нафте у Саудијској Арабији у просјеку 10-20 долара по барелу, производња нафте и приход од ње чине 80 одсто јавног буџета. Да би буџет Саудијске Арабије био избалансиран, потребно је да цијена буде најмање 86 долара по барелу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана