Падају баријере за занатлије и предузетнике

Жељка Кокот
Падају баријере за занатлије и предузетнике

Бањалука - Занатлије и предузетници ускоро би поново требало да имају отворена врата за излазак на инострано тржиште након једногодишње паузе, која је наступила када је Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ ставила ван снаге уредбу која им је омогућавала спољнотрговинско пословање.

Пред занатлије и предузетнике почетком прошле године стављен је ултиматум да се морају пререгистровати у друштва са ограниченом одговорношћу, уколико желе наставити да увозе и извозе робу. То практично значи да су самостални предузетници морали да се пререгиструју у предузеће или да ангажују услуге предузетничке фирме да би могли увозити или извозити, али је то захтијевало додатне трошкове. Због немогућности спољнотрговинског пословања у међувремену су претрпјели велику материјалну штету и изгубили пословне партнере из иностранства.

Директор Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић каже да су одмах послије стављања ван снаге поменуте уредбе послали жалбу на адресу УИО БиХ и да им је ових дана стигао одговор да је уважена.

- Наш захтјев је сасвим оправдано уважен, али још није познато да ли ће наведена уредба поново ступити на снагу за мјесец, два или пола године - каже Братић.

Повод за одузимање права на увозно-извозно пословање биле су злоупотребе појединих предузетника, који су за потребе дјелатности увозили више од 300 пута годишње. Проблем производа који су се нашли у транзиту ријешен је тако што је омогућено да буду оцарињени, али је за све остале пошиљке према иностранству тада стављена рампа.

- Не искључујем да је било злоупотреба, али то значи да треба да буду кажњени само ти појединци, а не да посљедице неодговорности појединаца сносе сви предузетници - каже Братић.

У УИО БиХ јуче нису могли да кажу да ли је уважена жалба предузетника, али су истакли да за сада није било никаквих измјена нити приједлога за измјене и допуне царинских прописа.

- Током прошле године су забиљежени само захтјеви предузетника који су попуњавали упит како би им, након промјене организационог облика у друштво са ограниченом одговорношћу, било омогућено обављање спољнотрговинске дјелатности - казали су у УИО и додали да је ријеч о појединачним случајевима.

Штета

Јовица Братић каже да је скоро немогуће одредити износ штете коју су самостални предузетници претрпјели престанком важења поменуте уредбе.

- Губици се односе на дужи период, јер је прекинут велики број склопљених уговора са иностраним фирмама, нарочито њемачким, о испоруци дијелова за разне врсте производних машина, који ће тешко бити обновљени - казао је Братић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана