Падају акције на Волстриту и азијским берзама

Глас Српске
Падају акције на Волстриту и азијским берзама

ЛОНДОН - Вриједност акција на европским берзама порасла је у петак, док је вриједност већине азијских и акција Волстрита опала, јер улагачи покушавају да нађу равнотежу у новом добу ниских каматних стопа које треба да потстакну посусталу свјетску економију, преносе агенције.

И Aустралијска берза затворена је у петак с падом индекса већим од два одсто. Никкеи индекс Токијске берзе потонуо је 3,6 одсто. У Хонг Конгу је Ханг Сенг индекс био у благом плусу, док су на већини других азијских берзи цијене падале. MSCI индекс азијско-пацифичких дионица пао је 2,7 одсто.

У четвртак су, други дан заредом, водећи индекси на Волстриту потонули око пет одсто, забиљеживши највећи дводневни пад од 1987. године, јер су упозорења бројних компанија о погоршању услова пословања и снажан пад промета у трговачким ланцима ојачали страховања од дубоке рецесије америчке привреде. У октобру је, наиме, само највећи свјетски трговачки ланац "Вол март" забиљежио раст продаје од 2,4 одсто, док је продаја свих осталих драстично пала.

Од избора Барака Обаме за предсједника СAД Волстрит је потонуо 10 одсто. У сриједу и четвртак Доњ Јонес и S&P индекс потонули су око 10 одсто, што је њихов највећи дводневни губитак од велике берзанске кризе у октобру 1987. године.

Улагаче је узнемирио и раст броја захтјева за помоћ незапосленима за 122.000, на 3,84 милиона, што је највише од фебруара 1983. године, када је привреда била у рецесији.

Уз то, бројне компаније, међу којима и технолошки гигант "Цисцо Сyстемс" те медијски гигант "Дизни", оствариле су слабије од очекивања пословне резултате у протеклом тромјесечју и  упозориле су на погоршање пословних услова.

Европски берзански индекси у петак су ојачали, надокнадивши дијелом огромне губитке забиљежене дан раније, највећу подршку црпећи од раста цијена дионица нафтних и рударских компанија. Лондонски FTSE ојачао је скоро два одсто, а Франкфуртски DAX индекс био је на нешто мањем добитку, око 0,9 одсто.

- Ради се једноставно о техничком опоравку. Не постоји неки други разлог за раст, осим да су улагачи можда почели позитивније размишљати о монетарној политици - истакао је  стратег у "AXA Invesment Managersu " у Паризу Франц Вензел.

Рударске компаније, као "Билитон", забиљежиле су раст цијена дионица у распону од 1,8 до 4,1 одсто, под утицајем раста цијена низа ковина, од бакра и алуминија до злата и платине. Дионице у сектору енергетике такође су биле на добитку, а ојачале су и фармацеутске дионице.

Цијене нафте порасле су у петак на међународним тржиштима изнад 62 долара за барел, јер је слабији долар помогао подупријети цијене које су дан раније пале на најнижи ниво у 20 мјесеци.

У најновијој прогнози свјетског привредног раста, ММФ је оштро смањио процјене, истичући да се "глобална активност брзо успорава".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана