Пада производња у металском сектору

Марина Чигоја
Пада производња у металском сектору

БAЊAЛУКA - Производња у металском сектору РС у прва четири мјесеца ове године смањена је за 4,3 одсто у односу на исти период лани, рекао је секретар Удружења металургије и прераде метала у Привредној комори РС Перо Ћорић.

Он је истакао да је забрињавајуће то што је и у четвртом мјесецу у односу на прва три дошло до пада.

- Aко посматрамо показатеље за три и четири мјесеца ове године видимо да је дошло до благог пада, па је тако производња основних метала у прва три мјесеца у односу на исти период лани била мања за четири одсто, а сад је мања за 4,3 одсто. Значајан пад забиљежен је у производњи основних метала, у производњи осталих машина и уређаја, као и у производњи осталих саобраћајних средстава - казао је Ћорић.

Он је нагласио да су предузећа у Српској ушла у општу неликвидност, прије свега, јер су их сустигли кредити које су подизали за инвестирање протеклих година.

- Ту су и обавезе по основу повећаних стопа пореза и доприноса, а квалитетних послова који би се могли наплатити нема, што представља велики проблем за предузећа - казао је Ћорић.

Ћорић је истакао да је потребно озбиљно размотрити какве је ефекте дало повећање стопа пореза и доприноса.

- Минимално о чему треба поново размишљати је поновно увођење неопорезивог дијела личног дохотка - нагласио је Ћорић.

Он је истакао да додатни проблем привредницима представља и чињеница да фондови који су дужни по закону да враћају нето плату по основу боловања и породиљског боловања то не рефундирају и дугују предузећима и по двије године.

- Разумијемо да су и они у кризи али ту кризу треба рјешавати на други начин, а не преко леђа привредника. Због свега овога плашим се да ће идући мјесеци такође показати негативан тренд у пословању - нагласио је Ћорић.

Статистика

Индустријска производња у прва четири мјесеца ове године у РС повећана је за 4,2 одсто, у односу на исти период 2010. године. Посматрано по статистичким областима, за четири мјесеца 2011. године у односу на исти период претходне године, до раста производње дошло је у осамнаест области, док је до пада производње дошло у девет области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана