Пада потражње за сировом нафтом

Глас Српске
Пада потражње за сировом нафтом

ЛОНДОН - Потражња за сировом нафтом у свијету ће ове године значајно пасти у односу на 2008, као резултат очекивања да ће успоравање привредног раста даље смањивати потрошњу, саопштила је у петак Међународна агенција за енергетику (IEA), преносе агенције.

Та организација са сједиштем у Паризу је још једна у свијету која предвиђа пад тражње "течног злата" у 2009. години, а своју ранију прогнозу тражње од 85,3 милиона барела на дан сада је смањила за 940.000 барела, што је 500.000 барела мање у односу на 2008. годину.

- Прогноза глобалне тражње нафте за 2009. годину знатно је смањена због резултата процјене економских изгледа. Свјетски раст бруто домаћег производа је преполовљен на 1,2 одсто, а очекивани пад тражње нафте прошле и ове године ће бити прво узастопно двогодишње смањење од почетка осамдесетих година - наводи се у извјештају IEA-е.

У свом претходном извјештају, та агенција је предвиђала да ће тражња нафте у свијету пасти 2008., а затим порасти 2009. године усљед отпорности земаља у развоју.

IEA сада предвиђа да ће тражња "течног злата" у Кини ове године порасти за само 90.000 барела на дан у односу на 2008., као и да ће раст БДП-а у тој земљи успорити на 6,5 одсто, што би била најнижа стопа у посљедњих осам година.

Цијена нафте на свјетским берзама у петак је била различита усљед забринутости због слабе потражње за овим енергентом из земаља погођених економском кризом.

На њујоршкој берзи цијена свијетле сирове нафте већа је за 11 центи и плаћа се 35,51 за долар, док је у Лондону цијена барела сирове нафте "брент" из Сјеверног мора мања за осам центи и износи 47,60 долара.

Aналитичари наводе да смањена потражња за нафтом и даље влада на свјетском тржишту.

Цијена сирове нафте 18. децембра прошле године износила је 32,40 долара по барелу што је најнижа цијена од јула 2004. године. У покушају да заустави пад цијене нафте ОПЕК је од септембра смањио дневну квоту производње нафте за укупно 4,2 милиона барела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана