Пада потражња за становима

Далиборка Секулић
Пада потражња за становима

БAЊA ЛУКA - Иако цијене станова у РС већ неко вријеме мирују, у агенцијама за продају некретнина кажу да је потражња за становима и поред стабилних и нешто нижих цијена, изузетно слаба.

Већина купаца, како објашњавају у агенцијама, чекало је 2009. годину за куповину стана, јер су очекивали даљи пад цијена. Aли у новој години, истичу у агенцијама, умјесто цијена опала је једино потражња за становима. Продавци то објашњавају засићеношћу тржишта, али и очекивањем грађана да ће у наредном периоду станови још више појефтинити.

У бањолучкој агенцији "Сезам" казали су да нема промјене цијена у објектима које они граде, те да је с друге стране потражња за становима изузетно слаба.

- Квадрат у стамбеном објекту који гради наша агенција кошта 2.900 марака и ова цијена је непромијењена већ дужи период. Вјерујем да су цијене некретнина још увијек високе за купце, па је и из тог разлога потражња за становима слаба - казала је Сања Келечевић из агенције "Сезам".

И у агенцијама за продају некретнина у Семберији биљеже мању потражњу за становима. У бијељинској агенцији "Кров" истичу да је за квадрат стана потребно издвојити око хиљаду и по марка.

- Продаја је стагнирала из разлога што је опала потражња. Цијене су углавном остале исте, а крећу се од хиљаду и по до двије хиљаде марака - објаснила је сувласник агенције "Кров" из Бијељине, Станка Савић.

Директор агенције за продају некретнина "Сензор" из Бање Луке Манојло Поповић, рекао је да је у посљедњих мјесец дана владало затишје на тржишту некретнина, али је продаја у новој години поново кренула.

- Продаја, изнајмљивање и замјена станова остали су по старим, прошлогодишњим цијенама. Квадрат стана у новоградњи креће се око двије и по до три хиљаде марака, а цијене квадрата код старих станова износи од 1.700 до 2.500 марака - рекао је Поповић. Према његовим ријечима, продаја станова упркос непромијењеним цијенама, ових дана поново је кренула, а промјене цијена, за сада не очекује.

- Цијене станова су у посљедњих годину дана порасле за у просјеку хиљаду марака по квадратном метру, а у ову цијену укључен је и порез на додату вриједност - истакао је Поповић.

Банке

У већини банака у Српској кажу да у посљедње вријеме није било пооштравања критеријума за одобравање стамбених кредита. Ипак, у појединим банкама истичу да је потражња за стамбеним кредитима дјелимично опала, а разлог за то је, како наводе, очекивање грађана да ће некретнине у наредном периоду појефтинити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана