Пада добит хрватских банака

Танјуг
Пада добит хрватских банака

Загреб - Добит водећих хрватских банака, притиснута лошим кредитима, потонула је у првом тромјесечју ове године између 20 и 30 одсто у односу на исто раздобље лани.

Главни трендови који обиљежавају цјелокупан хрватски банкарски систем јесу пад кредитне активности, услијед раздуживања становништва и предузећа, и повећање резервација за лоше кредите.

У таквим условима нема раста прихода, а добит је у паду, пренио је хрватски Тпортал.

Профит највеће банкарске институције, Загребачке банке (ЗАБА), на нивоу групације износио је свега 292 милиона куна (38 милиона евра), што је 21,3 одсто мање у односу на исто раздобље 2013. године.

У овој банци истичу да су слабији приходи резултат рецесијског окружења, пораста трошкова резервација за неприходујуће кредите, као и нижег обима кредита. Највеће оптерећење за профитабилност банке су трошкови исправке вриједности и резервација за губитке, који су у односу на исто лањско раздобље готово удвостручени.

Чиста добит Привредне банке Загреб, на нивоу групе, биљежи још већи пад од ЗАБА-е. Износила је 216,8 милиона куна, што је 30,8 одсто мање од добити из истог прошлогодишњег раздобља. Као и већина осталих банака, и ова банка је у првом тромјесечју знатно повећала трошкове испртавке вредности и резервисања за око 35 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана