Пада цијена кафе

Милијана Латиновић
Пада цијена кафе

Бањалука - Изузетно добар род кафе у Бразилу утицаће на смањење цијене кафе на свјетском тржишту, због чега појефтињење могу очекивати и потрошачи у БиХ.

Свјетски произвођачи тврде да ће Бразил, као највећи произвођач и извозник кафе, ове године производњу повећати на око 52 милиона џакова од по 60 килограма, за разлику од прошлогодишњих 43,2 милиона џакова.

Управо је фебруар најважнији период за кафу у Бразилу, јер су већ тада видљиве прве прогнозе, какву бербу у јуну очекују произвођачи кафе. Просјечна цијена кафе на Њујоршкој берзи сировина, од почетка прошле године пала је за 40 одсто. На основу података Завода за статистику РС, у периоду од јула до децембра прошле године просјечна цијена мљевене кафе по килограму нижа је за око 0,13 КМ.

Генерални директор Стратешког пословног подручја "Кафа Атлантик групе", у оквиру које послује и "Гранд пром" са својим познатим брендовима "гранд кафе", Андреј Беле рекао је да је пракса ове компаније прилагођавање цијена потрошачима.

- Ако се обистине прогнозе добре бербе и у зависности од наше динамике набавке сирове кафе, коју 80 одсто набављамо у земљама порекла, зависиће и позитивно кретање цена на полицама - рекао је Беле.

Директор "Кафа Гала" Саша Павичевић истиче да је кафа на свјетском тржишту достигла готово рекордно ниске цијене, међутим, главни дилери који кафу купују директно у Бразилу неће да оборе цијену.

- Ми, као мали дистрибутери смо онда у пат позицији. Ако успијемо да набављамо по нижој цијени свакако ће и наша кафа бити јефтинија. Пратићемо конкуренцију на домаћем тржишту - рекао је Павичевић.

У удружењима потрошача у БиХ истичу да је формирање цијена на тржишту БиХ слободно те да је велика вјероватноћа да ће домаћи трговци и након пада свјетске цијене кафе, неко вријеме задржати постојеће цијене како би остварили екстрапрофит.

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић истиче да је Српска, али и цијела БиХ велики потрошач кафе и да је ритуал испијања кафе постао традиција, а домаћинство без кафе готово незамисливо.

- Ако дође до смањења цијена на свјетском тржишту, сигурно ће и наши трговци кориговати цијене након неког времена, јер све функционише на принципу понуде и потражње - рекао је Петровић.

Предсједник Удружења потрошача Тузланског кантона Гордана Булић истиче да ће постојање велике конкуренције сигурно утицати на пад цијена кафе.

- Сваки пад цијена због повећане производње сасвим сигурно добро ће доћи, а конкуренција једина доводи до пада цијене - рекла је Булићева.

Она савјетује потрошачима да бирају потребни квалитет од оних трговаца који нуде повољнију цијену, јер чим падну цијене на свјетском тржишту, конкуренција учини да се то бар донекле осјети и на тржишту БиХ.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, лани је у ову земљу увезено 20,8 милиона килограма сирове кафе, вриједности 81,19 милиона КМ. У истом периоду на тржиште БиХ увезено је 1,53 милиона килограма пржене кафе, вриједности 14,88 милиона КМ.

- Највеће количине сирове кафе увезене су из Словеније, затим Аустрије и Хрватске, док је највише пржене кафе увезено из Италије - рекли су у УИО БиХ.

Увозне дажбине

Сходно законској регулативи на увезену сирову кафу у БиХ плаћа се акциза од 1,50 КМ по килограму, на пржену кафу три КМ, док је за килограм љуски и опни пржене кафе и осталих производа од кафе акциза 3,50 КМ.

Из УИО БиХ истичу да се приликом увоза кафе у БиХ, поред акцизе, плаћа и царина од пет одсто за сирову и 10 одсто за пржену кафу као и ПДВ у износу од 17 одсто.

Цијене мљевене кафе у РС у другој половини 2015. године

Мјесец  цијена (КМ/кг)

јул     12,38

август    12,55

септембар  12,45

октобар   12,25

новембар   12,39

децембар   12,15

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана