Пад зараде за 64 одсто

Н. Л.
Пад зараде за 64 одсто

БAЊAЛУКA - Вриједност грађевинских радова, које су обавиле фирме из Републике Српске у иностранству, у трећем тромјесечју износила је око три милиона марака, што је за 64 одсто мање у односу на исти период лани, подаци су Завода за статистику РС.

- Вриједност извршених радова у трећем у односу на друго тромјесечје мања је за 27 одсто - наведено је у извјештају Завода.

Додаје се да вриједност нових уговора у трећем тромјесечју износи око 4,5 милиона марака, што је за 42,4 одсто мање у односу на исти период прошле године.

Посматрано према државама, највећа вриједност радова од 1,23 милиона марака забиљежена је у високоградњи у Њемачкој, а на пословима у иностранству просјечно је било ангажовано 329 радника.
Секретар Удружења грађевинарства, индустрије грађевинског материјала, стамбено-комуналне и услужне дјелатности у Привредној комори Републике Српске Станко Иваштанин истакао је да РС нема већих предузећа која би могла да се такмиче на међународним тендерима те да је то један од разлога мање вриједности извршених грађевинских радова у иностранству.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана