Пад инфлације у другој половини 2011.

Глас Српске
Пад инфлације у другој половини 2011.

БЕОГРAД - Гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић изјавио је јуче да се пад инфлације у Србији може очекивати од јула ове године, као и да ће инфлаторна стопа зависити од кретања цијена хране на домаћем и међународном тржишту, цијене енергената и цијена под контролом државе, пренио је Танјуг.

- Статистички посматрано, пад инфлације на међугодишњем нивоу, може се реално очекивати тек када прође првих неколико месеци, с обзиром на то да смо у првом делу 2010. имали ниске месечне стопе инфлације - указао је Шошкић.

Он је прецизирао да ће се пад цијена, међугодишње мјерено, јавити оних мјесеци када се прошле године догодио инфлаторни удар на страни хране, односно у јулу, августу и до краја године.
- Оно што смо имали прошле године, то је ценовни шок на страни хране, који још увек постоји, не само код нас него и у светским размерама и дефинитивно утиче на кретање инфлације у нашој земљи. Пошто 37,8 одсто индекса потрошачких цена, којим меримо инфлацију, потиче од хране и пољопривредно-прехрамбених производа, отуда је кретање на том тржишном сегменту изузетно важно за кретање укупне инфлације у Србији - истакао је Шошкић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана