Пад индустријске производње и извоза

Марина Чигоја
Пад индустријске производње и извоза

Бањалука - Индустријска производња остварена у Републици Српској за седам мјесеци ове године мања је за 5,6 одсто у односу на исти период прошле године, показују подаци Завода за статистику РС.

Индустријска производња остварена у јулу 2012. године у односу на претходни мјесец мања је за 6,9 одсто, док је у односу на просјечну мјесечну производњу у 2011. години мања за 8,4 одсто.

Производња остварена у јулу ове године у односу на исти мјесец прошле године мања је за 13,4 одсто.

Највећи пад од 6,5 одсто забиљежен је у прерађивачкој индустрији, пад у области вађења руда и камена износио је пет одсто, док је у области производње и снабдијевања струјом, гасом и водом забиљежен пад од 4,6 одсто.

С друге стране, спољнотрговински дефицит РС за седам мјесеци ове године износио је 1,17 милијарди КМ, док је покривеност увоза извозом била 54,4 одсто.

Обим робне размјене РС са иностранством у овом периоду износио је 3,9 милијарди марака, од чега се на извоз односило 1,3 милијарде, а на увоз 2,5 милијарди марака.

Извоз је за седам мјесеци ове године смањен за 3,1 одсто у односу на исти период прошле године, док је увоз повећан за 1,5 одсто.

У извозу највише учествују Италија, Србија и Хрватска, док у структури увоза највише учествују Русија, Србија и Италија.

Члан Удружења економиста РС SWOT Милош Тодоровић каже да је ове године видљиво погоршање привредних активности у односу на претходну.

- Сигурно је да ће се до краја године тај тренд наставити тако да очекујем да ћемо у овој години имати стагнацију привредног раста или неки благи минус. Евидентно је од почетка године да имамо пад свих активности. Прије свега, имамо проблем са извозом на који ми не можемо значајније утицати. Наши извозници се понашају слично као и раније, али они највише извозе у ЕУ у којој је криза све присутнија, па је то разлог пада извоза - нагласио је Тодоровић.

С друге стране, он истиче да са свих нивоа власти у БиХ постоји декларативна подршка привреди, али да она у стварности изостаје.

- Постоје благе назнаке да се иде према привреди, али то је толико ситно да не може значајније поправити укупно стање. Такође, чињеница је да смо ми мала и слаба економија, а криза најлакше утиче на слабе економије, што се у посљедњих неколико година и показало - нагласио је Тодоровић.

Запослени у индустрији

Према подацима Завода за статистику, у јулу је број запослених у индустрији у Српској у односу на јун био већи за 0,5 одсто.

У односу на исти период прошле године тај број је мањи за 1,7 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана