Пад евра у односу на долар и јен

Глас Српске
Пад евра у односу на долар и јен

ФРAНКФУРТ - Прошле седмице евро је ослабио у односу на америчку и јапанску валуту, послије изјава предсједника Европске централне банке Жан Клод Тришеа, које су изазвале несигурност улагача у вези с будућим смјером монетарно-кредитне политике Европске централне банке.

У говору у Токију, он је изјавио је да би Европска централна банка сљедећег мјесеца на састанку Савјета за монетарну политику могла објавити неконвенционалне монетарне мјере.

Курс евра према америчкој валути пао је прошле седмице 0,7 одсто, на 1,3043 долара, а у једном је тренутку заронио и на 1,3019 долара, најнижи ниво у мјесец дана. Евро је ослабио и у односу на јапанску валуту, и то за 1,8 одсто, па је његова цијена заронила на 129,35 јена.

Евро су погодили и најновији привредни  показатељи, при чему понајвише онај о паду индустријске производње за 2,3 одсто у фебруару и у односу на јануар, док је на годишњем нивоу индустријска производња пала за 18,4 одсто, што је њен највећи пад од почетка праћења тих података 1990. године.

Осим тога, Еуростат је објавио да је инфлација у еврозони у марту пала на 0,6 одсто, најнижи ниво од почетка праћења инфлације у еврозони 1996. године.

Настављено слабљење активности и смањење инфлацијских притисака повећавају могућност даљњег лабављења монетарне политике у еврозони, при чему већина аналитичара очекује да ће Европска централна банка снизити кључну камату на 1,0 одсто, са тренутних 1,25 одсто.

Пад швајцарског франка  

Прошле седмице према евру и долару оштро је пао курс швајцарског франка послије објаве Европске централне банке да је спремна да интервенише у случају јачања франка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана