Пад експлоатације руде и камена

Марина Чигоја
Пад експлоатације руде и камена

БAЊA ЛУКA - Обим производње у сектору рударства у Републици Српској за девет мјесеци ове године повећан је код производње угља за 3,7 одсто, док је експлоатација руда и камена, због пада потражње, смањена за 14,3 одсто у односу на исти период прошле године.

Помоћник министра за рударство и геологију РС Борислав Aдамовић истакао је да тренутни ниво производње у сектору рударства може одговорити свим захтјевима за обезбјеђење потребних количина минералних сировина.

- Тренутно потражња за рудама метала, обојених метала и техничког грађевинског камена је смањена што је утицало на производњу у рудницима - истакао је Aдамовић.

Додао је да се експлоатација угља одвија према плановима и да је чак и нешто већа од плана.

- Највећу производњу остварили су они рудници код којих су инсталирани највећи производни капацитети, а то су Угљевик и Гацко - нагласио је Aдамовић.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС истичу да производња угља за период јануар-септембар 2009. године износи 2.894.850 тона, што је за 6,42 одсто више од плана и у складу је са потребама термоелектрана.

- Производња откривке за девет мјесеци ове године износи  11.745.550 кубних метара чврсте масе, што је за 3,65 одсто више од плана, а за 12,68  одсто више у односу на исти период 2008. године - истичу у Министарству.

Руководилац рудника Угљевик Реља Драгић казао је да 98 одсто произведеног угља овог рудника иде за потребе термоелектране, а два до три одсто намијењено је за у комерцијалну продају.

- Крајем овог мјесеца производња откривке биљежи знатан раст, као и производња угља која је повећана за десет одсто у односу на планирану производњу - истакао је Драгић и додао да је ове године произведено 1.780.000 тона угља.

У односу на прошлу годину, производња рудника Угљевик, према његовим ријечима, повећана за два одсто.

Планови

Реља Драгић је рекао да су производни планови рудника за идућу годину нешто мањи, с обзиром на то да је за 2010. годину и планирана реконструкција термоелектране Угљевик која ће трајати три мјесеца, тако да ће и потреба за угљем бити мања него иначе.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана