Пад цијена у Хрватској шести мјесец заредом

Танјуг
Пад цијена у Хрватској шести мјесец заредом

Загреб - Инфлација у Хрватској је у јулу на годишњем нивоу износила 0,1 одсто, захваљујући паду потрошачких цијена шести мјесец заредом, што до сада није забиљежено.

Према подацима Државног завода за статистику, цијене робе и услуга за личну потрошњу, мјерене индексом потрошачких цијена, у јулу ове године биле су у просјеку ниже у односу на јуни 0,4 одсто, док су у односу на јули прошле године пале 0,1 одсто.

То је шести мјесец за редом да цијене у Хрватској падају, при чему је пад нешто успорио, с обзиром на то да је у јуну износио 0,4 одсто на годишњем нивоу, пренио је регионални портал Seebiz.

Негативне међугодишње стопе раста цијена посљедица су слабе домаће тражње, али и дефлаторних кретања земаља у окружењу, кажу аналитичари Рајфајзен банке Аустрија.

На годишњем нивоу, цијене хране и безалкохолних пића у јулу су забиљежиле пад од 2,9 одсто, при чему њихов удео у укупном индексу потрошачких цијена износи 29,2 одсто.

На мјесечном нивоу, највећи допринос паду индекса потрошачких цијена у јулу имале су цијене одјеће и обуће (-0,52 одсто), као и цијене хране и безалкохолних пића (-0,12 одсто).

У првих седам мјесеци потрошачке цијене у просјеку су биле 0,3 одсто ниже у односу на исто лањско раздобље, а пад цијена шести мјесец заредом није забиљежен откад су доступни подаци статистичког завода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана