Пад цијена сирове нафте

Тања Ковачевић
Пад цијена сирове нафте

БAЊA ЛУКA - Због глобалне економске кризе која је завладала у свијету, а одражава се и на Републику Српску у току ове године доћи ће до смањења потребе за коришћењем нафтних деривата у производњи, промету и услугама, а самим тим и пада цијена сирове нафте.

Ово је "Гласу Српске" рекао предсједник Удружења увозника и дистрибутера нафте и нафтних деривата РС Вукашин Војиновић.

- С обзиром на то да ће потражња за нафтом пасти, а понуда се повећати доћи ће до пада цијена сирове нафте. Код нас је евродизел већ пао испод 1,50 марака, тако да се већ послије прољећне сјетве може очекивати да ће његова цијена бити око 1,20 до 1,30 марака - истакао је Војиновић.

Истакао је да сматра да је такво стање реално имајући у виду да је цијена нафте прије три до четири године била 16 до 18 долара по барелу, а сада је испод 40 долара.

Свјетска потражња за нафтом ће у овој године пасти више него што се првобитно очекивало, усљед оштре глобалне економске кризе, саопштено је из Организације земаља извозница нафте (OPEC).

Стручњаци OPEC-а процјењују да ће глобална тражња за нафтом у 2009. години пасти за 580.000 барела дневно, на просјечних 85,13 милиона барела, преноси Ројтерс.

Потражња за нафтом се ове и прошле године смањила први пут у протекле двије десетогодишњице, јер је прво банкарска неликвидност, а затим и општа економска криза погодила цијели свијет.

- Свјетска потражња за нафтом наставља оштар пад и тај негативан тренд ће се продужити још најмање три квартала ове године - наводи се у најновијем извјештају о тржишту нафте, који издаје OPEC.

Стручњаци IEA-е су у објавили процјену да ће потражња за основном енергетском сировином у 2009. на глобалном нивоу пасти за 980.000 барела дневно.

Цијена

- Мислим да ће се цијена нафте у наредном периоду задржати на 25 до 30 долара, што даје гаранцију да би малопродајна цијена евродизела могла бити око 1,30 марака, а дизела Д-2 чак једну марку - додао је Војиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана