Пад цијена горива, пскупљује гас

Марина Чигоја
Пад цијена горива, пскупљује гас

Бањалука - Гориво на бензинским пумпама у Републици Српској појефтиниће у току седмице од три до пет фенинга по литри, потврдили су у Удружењу власника бензинских пумпи.

Предсједник Скупштине Удружења власника бензинских пумпи РС Љубо Стевић истакао је да ће бензини највјероватније појефтинити за два или три фенинга, док ће дизел бити јефтинији за око пет фенинга.

- Појефтињења ће сигурно бити, али још увијек не знамо тачно за колико ће цијене бити ниже - нагласио је Стевић.

На бензинским пумпама такође су потврдили да би идућих дана требало да дође до појефтињења горива.

У бањалучком "Крајинапетролу" истакли су да ће до појефтињења за два до три фенинга по литру највјероватније доћи крајем седмице.

- Видјећемо кретања на осталим пумпама, али мислим да ће доћи до пада за два до три фенинга - истакли су на овој пумпи и додали да ће доћи до поскупљења аутогаса и то за шест фенинга.

Аутогас у "Крајинапетролу" тренутно кошта 1,16 марака, "евродизел" 2,54 КМ, бензин 95 кошта 2,56, док бензин супер 98 кошта 2,63 КМ по литру.

На појединим пумпама јуче су истакли да за сада немају нове цјеновнике, те да ће, уколико буде снижења, оно бити током седмице.

Од почетка године на пумпама у РС су 23 пута мијењане цијене горива. У том периоду гориво је много више пута поскупјело него што је појефтинило.

Цијене горива биле су највише половином априла ове године када је супер 98 достигао цијену од 2,66 КМ по литри, док је тада дизел коштао 2,51 КМ.

С друге стране, цијене горива у региону настављају да расту. Тако је хрватско Министарство привреде објавило највише малопродајне цијене нафтних деривата за сљедећих 14 дана, а гориво ће поскупјети до 30 липа по литри.

Нове цијене нафтних деривата у Хрватској приближиле су се највишем овогодишњем нивоу који је забиљежен у првој половини априла, преносе хрватски медији.

Нафта

Пад долара у односу на евро изазвао је и раст цијена нафте на свјетском тржишту, упркос томе што су рафинерије у Мексичком заливу наставиле са радом послије проласка урагана "Ајзак", преносе агенције.

Берза у Њујорку није радила због продуженог викенда поводом празника Дана рада у САД. У Лондону је цијена сирове нафте "брент" из Сјеверног мора порасла за 15 центи и сада је 115,93 долара по барелу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана