Пад БДП у Србији 4,8 одсто

Глас Српске
Пад БДП у Србији 4,8 одсто

БЕОГРAД - Србија ће у 2009. години забиљежити пад бруто домаћег производа (БДП) од 4,8 одсто, оцијенили су аналитичари италијанске банкарске групације Уникредит.

Према наводима студије о утицају свјетске економске кризе на привреду и банкарство у централној и источној Европи, у 2010. години Србију очекује успоравање пада БДП-а 0,7 одсто, док би у 2011. години трабало да буде забиљежен раст од 1,3 процената.

Економисти Уникредит банке, која послује и у Србији, оцијенили су да се виде позитивни сигнали који дају наду за опоравак свјетске привреде, што ће погурати и опоравак у средњој и источној Европи. Након значајног смањења економских активности у 2009. години, са падом БДП-а од 5,5 одсто у централној и источној Европи, навели су, у региону се очекује се раст БДП-а од 1,1 одсто у 2010. години.

- То је позитиван сигнал, али је тај раст ипак испод потенцијала региона централне и источне Европе - навели су аналитичари Уникредит банке и додали да се очекују значајно различити резултати привреда појединих земаља региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана