Ово су три тренда у PR индустрији

business.hr
Ово су три тренда у PR индустрији

Свијет је различит и зато се и односи с јавношћу у различитим дијеловима свијета развијају различито.

 

Глобално је ситуација одлична, каже за business.hr  Дејан Верчић, професор односа с јавношћу и комуникацијски менаџмент на Факултету за друштвених наука у Љубљани и на швајцарском Универзитету у Лугану.

“Африка и Азија су у расту, чак и у развијеном САД-у су односи с јавношћу, по проценама америчког министарства рада, међу десет најперспективнијих занимања у следећих пет до десет година. Стање је одлично у северној и западној Европи,” каже Верчић и додаје да јужна и источна Европа и у односима с јавношћу, како и иначе у политици и привреди, губе контакт са развијеним дијеловима Европе.

Он наводи и три главна тренда који се појављују у области PR-а, а као први наводи онај у корпоративном сектору.

“Сведоци с једне стране раста извршне моћи односа с јавношћу – у тако звани C suite (међу главне директоре) улази и “Chief Communication Officer” (главни директор за комуницирање), који у неким корпорацијама управља са службама за комуницирање са по неколико стотина, па и више од хиљаде запослених -комуникатора. С друге стране се комуницирање генерализује и све више постаје саставни део комуницирања свих менаџера. Зато у САД-у почињу први MBA студији односа с јавношћу,” каже Верчић.

Као други велики тренд који ће променити односе с јавношћу, Верчић наводи глобализацију.

“Комуницирање у више земаља па и више континената, у различитим језицима и културама, често и у различитим временским зонама доноси потпуно нове захтеве и тражи посебно обучене људе који се могу у свему томе сналазити и преживети” каже он и додаје да такав профил стручњака тек настаје.

Трећи велики тренд према Верчићу је дигитализација.

“Од интернета, преко друштвених мрежа и све више и мобилног комуницирања: сама дефиниција граница, што је унутар и што је вани организација се мења, перцепција времена се мења, однос до приватности и транспарентности… Све то су нови изазови који са собом носе и додатни изазов: први пут у историји долази технологија која даје предност млађима пред старијима – дигитални домороци, људи који су се већ родили у дигитални свет њиме владају боље од својих родитеља, који су дигитални имигранти,” каже Верчић за business.hr.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана