Ово су нове силе у успону

Ово су нове силе у успону
Ово су нове силе у успону

Париз - Перу, Филипини, Индонезија, Колумбија, Шри Ланка, Аргентина, Нигерија - неке су од земаља које свјетски економисти виде као нове силе у успону.

Економисти и инвеститори се утркују у проналажењу акронима како би идентификовали земље које би могле преузети примат од досадашних водећих економских сила у успону Кине, Бразила, Русије, Индије и Јужноафричке Републике, познатих као земље BRIKS-а.

Прошла недјеља је протекла у знаку анализе забрињавајућих знакова у погледу посустања привредног раста Кине и Бразила, и у проценама аналитичара о томе које су земље кандидати за нове силе у успону, пренио је АФП.

Компанија Кофас, која пружа услуге израде извјештаја о бонитету и давања кредитног рејтинга и мониторинга компанија, лансирала је нови анкроним надолазећих земаља у успону - PPIKS, а у ту групу је уврстила Перу, Филипине, Индонезију, Колумбију и Шри Ланку.

Као разлог за такву прогнозу, Кофас је навео да све најбројане земље имају привредни раст изнад четири одсто, да су резистентне на спољне ударе, да су прешле на тржишну економију, као и да је њихова привреда разноврсна и не зависи превише од извоза сировина.

На листи обећавајућих свјетских привреда Кофаса нашле су се и Кенија, Танзанија, Замбија, Бангладеш и Етиопија, али као привреде са већим ризиком него претходно набројане земље.

Објављивање ове листе долази у тренутку када у свјету расте забринутост у погледу стања привреде земаља BRIKS-а, чије су економије уздрмане још од почетка љета прошле године.

Инвестициона компанија MSCI недавно је објавила своју листу будућих земаља у успону на којој се нашло 26 кандидата, међу којима су и Аргентина, Шри Ланка и Нигерија.

Економиста инвестиционе компаније "Голдман и Сакс", Џим Неил, који је својевремено популаризовао акроним BRIK, лансирао је надавно нову скраћеницу надолазећих земаља са растућим економијама, MINT, у које је убројао Мексико, Индонезију, Нигерију и Турску.

Консултантска кућа Економист Интелиџенс Јунит је међу нове економије у успону уврстила Колумбију, Индонезију, Вијетнам, Египат, Турску и Јужноафричку Републику, именујући ту групацију скраћеницом КИВЕТС (CVIBETS).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана