Ово су најскупље компаније у свијету

Танјуг
Ово су најскупље компаније у свијету

Амерички гигант Епл остаје и даље најскупље предузеће у свијету, чија тржишна вриједност износи 490 милијарди долара, према класификацији компаније Ернст иЈанг.

Три швајцарске компаније - Рош, Новартис и Нестле - нашле су се на листи 100 компанија с највећом тржишном капитализацијом у свијету, и то међу првих 20.

Како преноси швајцарски лист "20 минит", компанија Рош биљежи берзанску капитализацију од 232 милијарде долара (207 милијарди франака) и налази се на 11. позицији у свијету.

Са сумом од 229 милијарди долара, Нестле држи 13. мјесто, а Новартис 18. с тржишном капитализацијом од 212 милијарди долара.

Ова три швајцарска гиганта повећала су берзанску вриједност за 15 одсто на глобалном нивоу, а само америчке компаније су имале већи раст, односно 23 одсто. У укупној класификацији, Швајцарска долази после САД, Велике Британије, Кине, Њемачке, Француске и Аустралије.

У студији се наводи и да америчке компаније и ове године доминирају са становишта тржишне вриједности, будући да 47 највећих фирми на листи од 100 потиче из САД, што је четири више него прошле године.

Информатички гигант Епл остаје и даље најскупље предузеће у свијету, чија тржишна вриједност износи 490 милијарди долара, што је ипак око девет миијарди мање него у 2012. Нафтна компанија Ексон биљежи берзанску капитализацију од 434 милијарде долара, а слиједи Гугл са 363 милијарде.

Што се европских предузећа тиче, 32 су међу 100 највећих, што је за два мање него прошле године, али ниједна од ових компанија се не налази међу 10 најбољих, а као разлог лошег пласмана аутори ове студије наводе финансијску кризу, спори привредни раст и високе цијене енергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана