Ово су најпродаванија пива на свијету

Dnevnik.hr
Ово су најпродаванија пива на свијету

Листа најпродаванијих пива на свету ће вас прилично изненадити јер се на њој налазе и нека нама прилично непозната пива - вjероватно због чињенице да нисмо Кинези, који су потпуно полудели за текућином на бази јечменог слада често зачињеном хмељом.

Углавном, ако сте и након ове чињенице успjешно предвjидели прва три, ви сте потпуни гениј...

10. Брахма

Знамо да Бразилци знају да се забављају, а уз добру забаву иде и пиво. Упркос присуству многих јаких свjетских брендова (Budwiser прије свих), Бразилци су одани својим националним производима, а један од њих је и Брахма, пиво које у рекламним кампањама користи услуге јаких имена попут Мадоне, Џенифер Лопез и Меган Фокс, поготово у вријеме карневала у Рију.

9. Coors Light

Супротно мишљењу многих, Light у имену овог пива се не односи на проценат алкохола, већ на нутриционистичке податке. Настао 1978. године, Coors Light се пробио на друго мjесто најпродаванијих пива у САД, а највише се труди да се повеже са спортом. Coors Light је тако службено пиво NASCAR-а и један од спонзора NHL-а и UFC-а.

8. Heiniken

Једно од најпопуларнијих пива у Европи налази се тек на осмом мjесту, захваљујући томе што није толико присутно на тржиштима Јужне и Сjеверне Америке. Међутим, управо на тим тржиштима је холандско пиво забиљежило пораст у продаји од 7%, па би, ако се тренд настави, Heiniken могао лако да настави свој пут према врху.

7. Скол

Упркос свим маркетиншким покушајима Брахме, прво мјесто (са чак 30% удјела на тржишту) у Бразилу ипак држи Скол. Пиво, које се појавило први пут 1960. године је изузетно популарно и у Африци, док у Европи једноставно није прошло. Лиценцу је био откупио Царлсберг, али је након што Скол није успео да се пробије на тржиште, зауставио производњу 2011. године.

 

6. Corona Extra

Мексички понос је не само најпродаваније пиво у Мексику, већ је и најпродаваније увозно пиво у САД и најпопуларније мексичко пиво у свијету које из године у годину биљежи пораст у продаји. Од малене пивнице основане 1925. године, Corona Extra је прерасла у пиво које се продаје у 170 држава широм свијета.

5. Bud Light

Прије 32 године на тржишту се појавио Budwiser Light, и убрзо постао друго најпопуларније пиво у САД. У међувремену је Bud Light проширио и палету производа па се тако нуди Bud Light Platinium који је слађи од стандардне верзије као и Bud Light с различитим укусима, попут нпр. Bud Light Lime или Bud Light Strawberry.

4. Yanjing Beer

Наравно да сте тешко могли да чујете за ово пиво, али с обзиром да у огромној држави попут Кине држи 11% тржишта (чак 85% у Пекингу) не чуди да се налази овако високо на листи. Yanjing Beer, познат и као Bejing Beer, управо због удијела продаје у Пекингу, је био службено пиво Олимпијских игара 2008. године, а тренутно запошљава чак 20.000 радника.

3. Budwiser

Иако није најпродаваније пиво на свијету Budwiser је једно од најпрепознатљивјих. Захваљујући томе што је најпродаваније пиво у САД-у, и све већем удијелу продаје на великим тржиштима попут Бразила и Кине, Budwiser из године у годину напредује на листи најпродаванијих. Budwiser се тренутно продаје у 85 земаља свијета.

2. Tsingtao

Ово кинеско пиво се први пут појавило 1904. године на једном од кунг-фу турнира, а од тада је нарасло на великог играча који држи 14% кинеског тржишта. Али, иако у Кини није играч број један, јесте у свијету гдје је најпродаваније кинеско пиво. Tsingtao, који је до раних 90-их био у власништву државе, с извозом је кренуо 1954. године.

1. Snow Beer

Иако је релативно ново, први пут је произведено 1993. године, „сњежно пиво" захваљујући енормној продаји у Кини већ другу годину за редом држи титулу најпродаванијег пивског бренда. Snow још није познат ван граница Кине, а производи се у преко 80 пивница широм земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана