Oво су најмлађи милијардери

Taнјуг
Oво су најмлађи милијардери

Угледни часопис "Форбс" објавио је нову листу америчких милијардера, на којој се налази 20 особа млађих од 45 година који су већ сада неверовjатно богати.

Дастин Московиц

Најмлађи на листи је Дастин Московиц, двадесетдеветогодишњи суоснивач Фејсбука, чије се богатствоо процијењује на 5,3 милијарде долара. Он је власник пет одсто дионица ове друштвене мреже и након што су акције постављене на берзу у мају прошле године, било је потребно скоро годину и по дана да се врате на своју почетну вриједност од 38 долара.

Московиц, који је студирао на Харварду, одустао је послије двије године од даљег школовања и преселио се у Калифорнију, поставши тако трећи запослени у Фејсбуку. Млади богаташ је 2008. године напустио Фејсбук и основао своју софтверску компанију "Асана". Заједно са својом вјереницом, бившом новинарком "Вол стри џурнала" Кари Туном дао је више од 4,5 милиона долара у хуманитарне сврхе. Поред великог новца који сада посједује, Московиц и даље авионом путује у комерцијаној класи са осталим путницима, док на посао иде бициклом.

Марк Закеберг

На листи младих милијардера неизоставно је и име Марка Закеберга, оснивача и генералног директора Фејсбука, који је осам дана старији од Московица, свог бившег цимера са Харварда. Његова имовина данас износи импресивних 19 милијарди долара и он је тако 20. најбогатији Американац.

Као и код Московица, и Закебергу је прошле године богатство било преполовљено, након што су дионице Фејсбука пале на 19 долара, али се у августу ове године њихова вриједност удвостручила.

Шон Паркер

Видљиво је да Силицијумска долина доминира на листи младих милијардера, па су тако међу најбогатијима и бивши ЦЕО Фејсбука и кооснивач Напстера Шон Паркер (33) и некадашњи оснивач Твитера Џек Дорси (36).

Паркер је остао упамћен по недавно одржаној гламурозној свадби у Калифорнији која је коштала 4,5 милиона долара, а сви гости су били обучени у костиме из филма "Господар прстенова".

Џек Дорси

Имовина Џека Дорсија се процјењује на око 1,5 милијарде долара, при чему највећи дио потиче од програма за плаћање Сквер, који корисницима нуди софтвер и хардвер за електронско плаћање кредитним картицама. Дорси такође није завршио факултет, одуставши од студирања на Универзитету Њујорк, пише Форбс. Формално има звање масера и познат је по бројним тетоважама и љубави према панк музици и џинс одјећи.

Роберт Пера

Међу младим билионерима су још и Ник Вудман (38), оснивач компаније у успону "GoPro" и предузетник Роберт Пера (35).

Перина имовина износи 1,95 милијарде долара и он је дошао на милијардерску листу када је компанија за софтвер и системске комуникације "Ubiquiti" изашла на берзу прије две године. Акције су, међутим, почеле да падају 2012. године, јер је берза на Вол Стриту изразила сумњу у успјех компаније због проблема са криминалцима из Кине који су фалсификовали производе компаније. Пошто је суд у Шенжену у Кини осудио једног од организатора групе на пет година затвора, акције су почеле да расту.

Пера, који је дипломирао електротехнику, радио је као хардвер инжињер у Еплу двије године, али је одлучио да напусти ову фирму, рекавши да је то јесте "велика компанија", али да њему треба бржи успјех. Компанија "Ubiquiti" коју је основао нуди уређаје за појачавање Wi-Fi интернет домета, које може да користи од десет до десет хиљада домаћинстава у пречнику од 50 километара. Пера је прошле године купио NBA клуб Мемфис Гризлис.

Илон Маск

На листи је и оснивач компаније "Tesla Motors" Илон Маск (42), који посjедује имовину вриједну 6,7 милијарди долара. Акције његове веома профитабилне компаније која производи аутомобиле на електрични погон и соларне панеле, експлодирале су прошле године.

Чак и америчка NASA користи услуге његовог SpaceX система за доставу потпрепштина за своје сателите који се налазе ниско у Земљиној орбити. Његова најновија идеја је прављење затвореног ваздушног коридора између Лос Анђелеса и Сан Франциска, у коме би биле кабине, које би путем снажне компресије могле да достигну брзину већу од 1000 километара на сат. На тај начин би путници стизали од једног до другог града за 35 минута. Маск је рођен у Јужној Африци и већ са 12 година је продавао први софтвер који је направио за видео игре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана