Ово су најбрже растући послови у Европи

GS
Foto: FB

Тржиште рада пролази кроз брзу трансформацију у Европи јер се конкуренција за послове удвостручила у прошлој години, а појавиле су се нове позиције које нијесу постојале прије 20 година, показало је ново истраживање ЛинкедИн-а.

Гледајући у годину која је пред нама, најбрже растуће позиције везане су за одрживост, вјештачку интелигенцију (АИ) и развој пословања, предвиђа друштвена платформа усмјерена на запошљавање.

ЛинкедИн је провео истраживање у којем је испитао милионе радних позиција које су започели његови чланови између 1. јануара 2019. и 31. јула 2023, како би израчунао стопу раста за свако радно мјесто.

Открили су да двије трећине (67%) европских стручњака ове године разматра промјену послова, иако је конкуренција на тржишту рада све већа.

Године 2022. било је само једно отворено радно мјесто за отприлике свака два активна кандидата у Великој Британији и Француској на ЛинкедИну, иако сада постоји само једно радно мјесто за око свака четири кандидата.

37% европских професионалаца каже да траже веће плате како би се изборили са кризом трошкова живота, док 19% каже да су сигурнији у своје способности и да желе да пронађу бољи посао и компанију за развој каријере.

Који послови су у порасту?

Најбрже растући послови разликују се у различитим европским земљама, али заједнички тренд показује да су послови везани за АИ, одрживости и цyбер безбједност у порасту, јер се компаније боре с главним трендовима који утичу на економију.

Називи тражених послова укључују: Менаџер одрживости, Инжењер вјештачке интелигенције и Аналитичар цyбер безбједности.

„У 2024. години, јасно је да су АИ и одрживост два од главних покретача који суштински преобликују тржиште рада – с тим да компаније све више желе да запосле професионалце са зеленим и АИ вјештинама“, рекао је генерални директор ЛинкедИн-а за Европу и Латинску Америку, Џош Граф.

„Послови у овим областима чине неке од најбрже растућих широм Европе”, додао је.

Пет најтраженијих позиција у Уједињеном Краљевству су: менаџер одрживости, представник за развој продаје, аналитичар осигурања (процјењује појединце и предузећа како би се утврдио ниво ризика), главни службеник за приходе и стоматолошки терапеут.

Усклађивање вјештина са позицијом може бити тешко

У извјештају се такође наводи да се многи професионалци боре да открију како своје вјештине ускладити са жељеним радним мјестима, с обзиром на брз темпо промјена.

Поврх свега, 55% менаџера за запошљавање широм Европе вјерује да њиховим компанијама недостају квалификовани кандидати јер им фале традиционалне квалификације.

“Многи од ових послова нису ни постојали прије 20 година, а с обзиром да тржиште рада наставља да се мијења тако брзо, прилагодљивост мора бити на првом мјесту за пословне лидере”, додао је Граф.

„Док се иницијативе за учење и развој често доживљавају као примамљиве, иницијативе за усавршавање и преквалификацију сада ће бити кључне за привлачење и задржавање радне снаге, као и за осигуравање да ваши запослени имају вјештине потребне за прилагођавање промјењивом свијету рада”, преноси Инвеститор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана