Ово је најмоћнија жена на свијету, али о њој већина људи јако мало зна

Agencije
Ово је најмоћнија жена на свијету, али о њој већина људи јако мало зна

''Jелен је постала најмоћнија жена у историји. Преузимање водства FED-а у јануару ће то зацементирати'', ријечи су којима је Business Insider описао вјероватну идућу шефицу Федералних резерви

Та моћна контроверзна финансијска институција, приватна централна банка САД-а, остаће ускоро без челног човјека, што је својом изненадном изјавом обзнанио предсједник Барак Обама. Нахвалио је актуалног шефа FED-а Бена Бернанкеа у понедјељак, а онда закључио како је он “већ остао на том мјесту дуже него што је хтио или требао бити”.

Највјероватнија насљедница, 67-годишња професорица економије Џенет Јелен биће прва жена на челу те институције. У конкуренцији се спомињу и Ловренс Самерс својевремени помоћник предсједникâ Била Клинтона и Брака Обаме те Тимоти Геитнер, бивши главни секретар ризнице.

Јелен је први пута радила у FED-у још 1977. и 1978. године као економист при Одбору гувернера, а ондје је и упознала свог супруга Џорџа Акерлофа, будућег нобеловца.

Деведесетих је савјетовала предсједника Била Клинтона, тачније, била је предсједница Савјета економских савјетника у његовој канцеларији, након што је то мјесто напустио нобеловац Џозеп Стиглиц. Но, највећи дио каријере провела је у FED-у, а од 2010. године је потпредсједница управе Федералних резерви.

Гласи за смирену и методичну особу, која је заступала политику стабилних каматних стопа, повећавања запослености и флексибилности радне снаге, насупрот политици задржавања разина цијена, односно нулте инфлације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана