Ово ће Русе бољети више од санкција

Business Insider
Ово ће Русе бољети више од санкција

Вашингтон - Министарство финансија САД пронашло је начин да казни Русију, а који би Москву могао да кошта много више него санкције, пише "Бизнис инсајдер".

Сједињене Државе замерају Русији њену политику према Украјини, због чега се Вашингтон одлучио да Москви уведе санкције, а овог љета требало би да ступи на снагу и закон који ће знатно отежати пословање руских банака у САД, наводи Бизнис инсајдер.

"То је велики проблем који ће произвести огромну несигурност у руској банкарској заједници", каже бивши службеник америчке пореске управе Марк Метјуз.

Много прије кризе у Украјини, 2010. године, амерички Конгрес усвојио је закон који би требало да обузда утаје пореза које се ослањају на рачуне у иностранству. Почевши од јула, америчке банке биће у обавези да обрачунавају порез од 30 одсто на одређене трансакције у иностранству, осим уколико се оне не обављају преко банака из земаља које имају споразум са САД о размјени информација у вези са америчким држављанима који код њих посједују рачуне. Обрачунавање пореза углавном се односи на добит од инвестиција.

Русија је, као и многе друге државе, водила преговоре са САД о размјени банкарских информација како би њене банке избјелге плаћање пенала. Међутим, након што је Москва анектирала украјинско полуострво Крим и подржала демонстранте у источној Украјини, Министарство финансија САД је одлучило да прекине преговоре. Будући да се ближи 1. јун, када истиче рок за закључивање споразума, врло је изгледно да ће руске банке морати да се суоче са новим наметом у САД.

То значи да ће руске банке које након 1. јула буду куповале америчке хартије од вриједности морати да се одрекну 30 одсто каматне и дивидендне исплате. Ова мјера се односи на све акције и обвезнице, укључујући и америчке хартије од вриједности.

Приватни инвеститори који користе руске финансијске институције да олакшају пословање, такође ће бити суочени са плаћањем додатног намета. Они ће, међутим, моћи касније да поднесу захтјев америчкој пореској управи за повраћај новца.

"Главни проблем је што то смањује конкурентност инвеститора који могу негдје другде да одлију капитал", каже Метјуз.

Ова мјера би могла доста да утиче на економске односе САД и Русије, који су велики трговински партнери, иако неће све трансакције бити подвргнуте новом намету.

САД су прошле године робу у вриједности од 27 милијарди долара из Русије, што је сврстало Русију на 18. мјесто највећих извозника у САД. Американци су истовремено у Русију извезли робу у вредности од 11 милијарди долара.

Казнене мјере ће бити пооштрене 2017. године, уколико у међувремену не дође до споразума о размјени банкарских информација. Тада ће, уколико инвеститор продаје акције или обвезнице, америчке банке бити у обавези да обрачунају 30 одсто пореза на бруто приход од тих трансакција.

Више од 50 земаља је досад постигло договор са Вашингтоном о размјени информација о банкарским рачунима америчких држављана. На тој листи се, између осталих, налазе и земље које су чувене по својој повјерљивости када је ријеч о банкама, као што су Швајцарска или Кајманска острва.

Брајан Зимблер, руководилац у московској канцеларији међународне адвокатске фирме Морган Луис, тврди да ће овај намет направити већу штету руској економији него санцкије које је Вашингтон увео Москви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана