Ових 25 људи је одговорно за финансијску кризу!

The Guardian
Ових 25 људи је одговорно за финансијску кризу!

Британски Guardian саставио је списак одговорних за настанак финансијске кризе још 2009. године, и - погодите - до данас нико од 'пописаних' није одговарао за катастрофалне посљедице својих поступака и пропуста. Guardian је на њих поновно подсјетио....

Ради се о попису од 25 људи који су идентификовани као најодговорнији за настанак кризе која је кренула из САД-а прије тачно пет година. На листи се налазе политичари, гувернери средишњих банака, банкари с Вол Стрита и мешетари.

Први на попису је бивши челни човјек Америчких федералних резерви Алан Гринспан, човјек који је снажно заговарао ниске каматне стопе које су Американце охрабривале на куповину некретнина, иако нису имали никакве уштеђевине, приходе, а нити перспективе за запослење. Невјероватно, али исти је човјек 2002. године награђен због "доприноса свјетској економској стабилности", да би коначно 2008., на саслушању пред Конгресом о узроцима финанцијске кризе признао како је "погријешио у претпоставци" да се финанцијске твртке могу саморегулисати.

За њим слиједи Мервн Кинг, гувернер енглеске централне банке који је споро реаговао на кризу. Економисти сматрају како је Кинг требао примијетити да некретнински балон постаје све нестабилнији те је требао би активнији у његову издувавању. Недавно је признао како је финансијска криза резултат "велике грешке" политичара, а не само кривња похлепних банкара.

Гордон Бровн чак захваљивао банкарима

Трећи на попису је бивши амерички предсједник Бил Клинтон који, као и пети на листи - такође бивши предсједник САД-а Џорџ В. Буш, није направио ништа да да законом спријечи подизање ризичних кредита. Управо супротно, Клинтон је то законски омогућио, а криза се пред Бушевим очима и догодила без да је он подузео икакве радикалне захвате нити је зауставио дијељење кредита онима који су без прихода или с ниским приходима.

Бивши британски премијер Гордон Бровн поменут је јер је у свом послиједњем великом говору прије него ли је постао премијер, а уочи почетка кризе, хвалио банкаре јер су Лондон довели у "златно доба" те је мамио долазак страних банкара у Лондон ниским порезима.

Ту су још и банкари с Вол Стрита Еби Коен (Goldman Sachs), Кетлин Корбет (Standard & Poor's), Морис ""Ханк" Гринберг (AIG осигураватељска група)., Ендз Хорнби (бивши директор у HBOS-у), Фред Гудњин (бивши директор у RBS-у), Дик Фулд (Lehman Brothers), Стан О'Нил (бивши директор у Merrill Lynchy) и многи други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана