Ове године уложено 800 милиона евра

Глас Српске
Ове године уложено 800 милиона евра

БЕОГРAД - Потпредсједник Владе за европске интеграције Божидар Ђелић рекао је да је Србија за осам мјесеци ове године привукла 800 милиона евра страних директних инвестиција, иако није било неких већих приватизационих трансакција.

Ђелић је јуче у Београду, обраћајући се учесницима десетог српског Економског самита, рекао да су пред Србијом многобројне структурне реформе и отварање тржишта.

- Због тога се и продаје већински пакет у "Телекому Србија" - рекао је Ђелић и указао да ће приоритет државе у идућем периоду бити суочавање са проблемом незапослености, која је достигла скоро 20 одсто.

Замјеник премијера и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић нагласио је да је сузбијање привредног и организованог финансијског криминала, корупције и прања новца од врхунског значаја за повјерење инвеститора и развој српске привреде, а полиција је посвећена стварању повољне климе за рад и пословање у земљи.

Он је додао да су изградња правне државе и владавина права предуслови за даљи привредни развој, раст инвестиција и реализацију великих пројеката и да је Влада Србије одлучна да их ефикасно испуни.

- У посљедње двије године откривено је укупно 18 организованих криминалних група са 309 чланова које су вршиле злоупотребе у поступку јавних набавки, инвалидског осигурања, промета акцизних производа, додели државних инвестиционих средстава, те плаћања јавних прихода - рекао је Дачић, пренио је Танјуг.

Он је додао да су својим дјеловањем ова лица нанијела материјалну штету већу од 700 милиона динара.

Предсједник грчке "Цомокос групе", која је један од организатора Економског самита, Симеон Цомокос оцијенио је да је Србија сада у бољем пословном и политичком амбијенту него у протеклој деценији.

- Опоравак српске привреде може да се очекује ове и идуће године, а позитивно је и то што су Србији отворена врата ка ЕУ - рекао је грчки бизнисмен.

Дводневни Економски самит Србије одржава се под покровитељством Привредне коморе Србије и Савјета страних инвеститора, а на њему учествује више од 30 говорника и 150 гостију.

"Телеком Србија"

Божидар Ђелић је казао да грчка фирма ОТЕ, која је власник 20 одсто акција "Телекома Србија", може слободно да одлучи да ли ће продати своје акције или задржати власништво у "Телекому".

- Aко ОТЕ одлучи да прода своје акције, држава ће продати 37 одсто акција, а у случају да ОТЕ одустане од тога, Србија ће продати 51 одсто акција - рекао је Ђелић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана