Ове године одјављена 593 обвезника мање

Маријана Миљић
Ове године одјављена 593 обвезника мање

БAЊAЛУКA - У Пореској управи Републике Српске од почетка године дерегистровано је 3.340 пореских обвезника, што је за 593 мање него у истом периоду лани, када су одјављена 3.933 обвезника.

Према подацима Пореске управе РС (ПУРС), највише обвезника дерегистровано је у Бањалуци и то 1.624.

- У истом периоду прошле године у Бањалуци је одјављено 2.025 обвезника. По броју дерегистрованих обвезника слиједи Бијељина са 628, док су у Приједору ове године у односу на прошлу одјављена 123 пореска обвезника мање - казали су у ПУРС-у.

Додали су да је у овој години највише дерегистрација забиљежено у предузетничкој дјелатности, њих 1.703, док су у области поправке моторних возила, мотоцикала и предмета за личну употребу и домаћинство дерегистрована 584 пореска обвезника.

- У области изградње објеката нискоградње ове године, као ни прошле није дерегистрован ниједан порески обвезник, као ни у области приватних домаћинстава за запосленим лицима. По један обвезник одјављен је у сектору рибарства, те производњи и снабдијевању електричном енергијом и гасом - рекли су у ПУРС-у.

У Републичкој агенцији за развој малих и средњих предузећа РС кажу да одјављивање мањег броја пореских обвезника говори у прилог томе да се пословни амбијент у Српској ове године драстично побољшао.

- Свјетска економска криза је током 2009. године имала највећи утицај на пословне субјекте у Српској - рекли су у Aгенцији.

Предсједник секције за локални развој у Удружењу економиста Републике Српске "SWOT" Бојан Јојић каже да мањи број дерегистрованих пореских обвезника показује да је стање у привреди, као и општа ситуација у Републици Српској боља него лани.

- Смањење броја дерегистрованих пореских обвезника показује да је економска криза иза Републике Српске - казао је Јојић и додао да је у већини општина приближно исти број пријављених и одјављених обвезника.

Јојић је нагласио да ће у Српској у будућем периоду пословни амбијент бити још повољнији, те да ће више привредних субјеката пријављивати него одјављивати своју дјелатност.

Предузетници

У Републичкој агенцији за развој малих и средњих предузећа Републике Српске кажу да је број дерегистрованих пореских обвезника из области предузетништва у свим општинама Српске повећан. Додају да се предузетничке дјелатности најбрже "буде", односно оснивају, али се и најбрже гасе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана