Ове године биће одржано шест мултилатералних компензација

Данијела Бајић
Ове године биће одржано шест мултилатералних компензација

БАЊАЛУКА - Привредници и јавни сектор у Српској до сада су пребили 1,19 милијарди марака обавеза и потраживања захваљујући мултилатералним компензацијама, а пред њима је и у овој години шест нових рунди.

Према одлуци Владе РС, биће одржане у фебруару, априлу, јуну, августу, октобру и децембру. Прво пребијање одржано је 2015. године, а руководилац Сектора за послове операције на Бањалучкој берзи Небојша Вуковић истакао је за “Глас Српске” да су до сада организоване 62 рунде, кроз које је обавезе и потраживања компензовало 2.695 учесника.

- Показало се да су привредни субјекти заинтересовани за овај начин измирења обавеза и наплате потраживања. Посебно је занимљиво да 360 привредних субјеката из ФБиХ учествује добровољно у мултилатералним компензацијама - рекао је Вуковић.

У посљедњој години се, како каже, уједначио број учесника који учествују у компензацијама.

- Примјетно је да значајан број њих немају обавезе, већ користе законску могућност да пријаве будуће обавезе, најчешће авансне обавезе за порезе и доприносе према РС и на тај начин наплате нека потраживања која не могу да наплате редовним путем - истакао је Вуковић.

Додао је да се тренутно ради на унапређењу система.

- Планирамо да омогућимо издавање електронског акцептног налога који представља неопозиви налог дужника за пренос новца повјериоцу на одређени датум. Пренос средстава би се извршавао са банковног рачуна дужника на рачун повјериоца на основу инструкција из нашег система. Електронски акцептни налог ће служити за ефикаснију наплату потраживања на континуалној основи, а не само када се спроводе мултилатералне компензације - објаснио је Вуковић.

У плану је и да се, истакао је он, систем за компензације користи за плаћање комуналних рачуна физичких лица обуставом од плата запослених.

- Овакав вид плаћања би повећао износ компензованих обавеза и потраживања у систему, а за раднике би било јефтиније да на овакав начин измирују рачуне за комуналне услуге - рекао је Вуковић.

Предсједник Привредне коморе РС, која је била иницијатор покретања мултилатералних компензација, Перо Ћорић истакао је да се на овај начин лакше реализују потраживања или обавезе у односу на билатералне разговоре.

- Компензовани износи у посљедње вријеме су све мањи, што је и логично. Највише пребијања извршено је у првом таласу, јер је тад било доста нагомиланих потраживања. Како вријеме одмиче, тога је све мања, али је и даље добро средство за наплату потраживања и смањење неликвидности - казао је Ћорић.

Прва рунда

Прва овогодишња мултилатерална компензација планирана је 13. фебруара у 15 часова. Унос обавеза почиње дан раније и трајаће до 15 часова. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана