Овако изгледа сиромашан Швајцарац

Танјуг
Овако изгледа сиромашан Швајцарац

Берн - Просечан сиромашан Швајцарац има између 25 и 49 година, гојазан је, поријеклом није из ЕУ, живи у породици са самохраним родитељом и има само основно образовање.

 

Ово су, наиме, резултати студије консултантске куће Интрум Јуститиа.

Федералани биро за статистику Швајцарске (OFS) у најновијем извjештају наводи да 20 одсто Швајцараца не може себи да приушти непредвиђене трошкове веће од 2.500 франака, док сваком осмом прети сиромаштво, пренио је швајцарски лист 24 сата.

Угроженим од сиромаштва се сматра особа која нема финасијска средства како би дошла да материјалних добара и неопходних услуга како би водила социјално интерисан живот.

У Швајцарској је, према подацима посљедњег пописа из 2012, на ивици сиромаштво било 590.000 грађана или 7,2 одсто популације.

Око 268.000 људи са најнижим зарадама у Швајцарској раде углавном у фризерским салонима (око 52 одсто), у хотелима и ресторанима (38 одсто) и у трговинама (20 одсто). У овим гранама запослени су углавном радници страног поријекла.

У студији консултантске куће ХУГ објављеној 2013. се наводи да особе које живе у домаћинству са мјесечним примањем мањим од 3.000 франака мјесечно имају три пута већу шансу да буду дебели него особе које живе у домаћинству са мјесечним примањем изнад 13.000 франака.

У односу на сусједне земље, Швајцарска остаје релативно мало погођена сиромаштвом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана