Отворено ново постројење Рафинерије вриједно 13 милиона евра

nezavisne.com, Фото Ј. Ђурђевић
Отворено ново постројење Рафинерије вриједно 13 милиона евра

МОДРИЧА - У Рафинерији уља Модрича у петак је свечано отворен нови блендинг центар, односно постројење за производњу моторних и индустријских уља, у које је уложено више од 13 милиона евра.

Нови погон пустили су у рад Јевгениј Коцњев, генерални директор Рафинерије уља Модрича, и Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства РС.

Коцњев је истакао да је у изградњи овог аутоматизованог постројења, која је трајала двије године, учествовало више од 20 компанија различитих извођача радова, већином из БиХ.

Према његовим ријечима, највећи дио опреме инсталирала је француска фирма АББ, која је свјетски лидер у овој области.

"Инвестиција у ново постројење омогућиће Рафинерији да годишње произведе од 14.000 до 16.000 тона моторних уља, као и од 60.000 до 65.000 тона базних уља и парафина високог квалитета", рекао је Коцњев.

Коцњев је истакао да ће у постројењу бити запослени млади инжењери који су раније запослени у Рафинерији, који ће убудуће обучавати нове раднике. Он је уручио захвалнице представницима фирми које су учествовале у изградњи постројења.

Омар Ковач, директор за развој и истраживање Рафинерије уља Модрича, истакао је да је предност новог блендинг центра у врхунском квалитету производње, краћем производном процесу, великом капацитету и високом степену еколошке заштите.

"Постројење се састоји од двије производне линије. Капацитет производне линије АББ је једна до десет тона уља на сат, а друге линије СББ преко 30 тона са сат", прецизирао је Ковач.

Он је истакао да ће с пријемом новог постројења бити омогућено проширење палете производа уља Рафинерије.

Ђокић је истакао да је отварање новог блендинг центра један у низу добрих инвестиционих пројеката у Републици Српској.

"'Нестро групација' од 2007. године има константан раст инвестирања у своје производне капацитете. Инвестиција вриједна 13 милиона евра значајна је не само за РС и за БиХ, него и за цијели регион, али и за општину Модрича, као и за сигурност запослених у Рафинерији", истакао је он. Иначе, Рафинерија уља Модрича тренутно запошљава 500 радника, већином из општине Модрича.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана