Отворено 575 нових радњи у Бањалуци

В. П.
Отворено 575 нових радњи у Бањалуци

Бањалука - На подручју града Бањалуке од почетка ове године издато је 575 одобрења за рад самосталним предузетницима, док је престанак рада пријавило њих 424.

У Градској управи Бањалуке рекли су да је разлика ове године између броја пријављених и одјављених предузетника много боља нега лани.

- Одобрење за рад лани је издато за 710 предузетника, а престанак рада пријавило је њих 714 - навели су у Градској управи. Додали су да нису сви самостални предузетници испунили законску обавезу усклађивања са новим Законом о занатско-предузетничкој дјелатности.

- Овим законом је предвиђено да сви приватници имају јединствену ознаку дјелатности - самостални предузетник (СП), која ће замијенити досадашње ознаке самостална трговачка радња (СТР) и самостална угоститељска радња (СУР) - казали су у Градској управи и додали да је усклађивање дјелатности обавило 3.700 предузетника у 2012. и 2013. години.

Нагласили су да ову обавезу није испунило 678 предузетника и додали да су они крајем 2013. године брисани из регистра.

Предсједник Удружења угоститеља РС Жељко Татић рекао је да се 90 одсто новоотворених, али и затворених самосталних предузетника, поред угоститељства, бави трговином.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана