Отворене фарме у Српцу и Лакташима, посао за 30 радника

Дејан Јовичић
Отворене фарме у Српцу и Лакташима, посао за 30 радника

Србац - Словеначка компанија "Перутнина Птуј" отворила је у петак у Кладарима код Српца четири перадарске фарме у које је уложено 4,5 милиона и дистрибутивни центар у Трну вриједан 2,8 милиона КМ.

Објекте су у употребу пустили министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић, генерални директор "Перутнине Птуј" Роман Гласер и директор клаонице "Перутнина Птуј" Повелич-Србац Томи Румпф.

- Овдје ће у старту бити запослено 30 нових радника, а у другој фази биће отворено још неколико десетина радних мјеста. Фарме у Кладарима имаће годишњи капацитет од 120.000 пилића у једном турнусу или 700.000 пилића годишње, док ће дистрибутивни центар у Трну бити један од 12 сличних објеката које смо изградили у региону - рекао је Гласер наводећи да је планирана изградња још двије фарме.

Румпф је истакао да у србачком погону запошљавају 211 радника, а ангажована су и 82 кооперанта.

- Отварањем фарми у Кладарима биће омогућена властита производња бројлера, чиме ћемо се још више учврстити као водећа компанија у производњи пилећег меса на овим просторима. Објекти задовољавају све стандарде Европске уније и изграђени су по најсавременијим технологијама чиме је спријечено загађење животне околине - рекао је Румпф.

Он је подсјетио да је прије три године уложено 100.000 евра у санацију пречистача за отпадне воде у србачкој клаоници и да су једини привредни субјект у Српској који извози клаонички отпад у Србију гдје се обавља његова прерада.

Ковачевић је рекао је да је Влада РС опредијељена да подржи развој привредних капацитета и отварање нових радних мјеста, због чега је Инвестиционо-развојна банка РС одобрила словеначкој компанији кредит у износу од три милиона КМ.

- Министарство на чијем сам челу је такође дало финансијску подршку кроз програме подстицаја у износу од 212.000 марака. Свака слична инвестиција која предвиђа отварање нових радних мјеста добиће нашу подршку - истакао је Ковачевић.

"Перутнина Птуј" је 14. по величини компанија у Словенији која годишње остварује приход од 265 милиона евра и запошљава 3.684 радника од чега 570 у БиХ.

Помоћ школи и клубу

Томи Румпф уручио је чек вриједан 500 марака Основној школи "Доситеј Обрадовић" из Разбоја код Српца и пакет спортске опреме за Фудбалски клуб из Кладара, чији је генерални спонзор управо словеначка компанија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана