Отворена зграда "Гас-промета" Пале и потписан уговор о снабдијевању Бијељине: Гасификација градова будућност Српске

Срна
Отворена зграда "Гас-промета" Пале и потписан уговор о снабдијевању Бијељине: Гасификација градова будућност Српске

ПАЛЕ – Гасификација градова је веома важан пројекат, а прелазак на овај енергент будућност је Републике Српске.

Поручено је то у Палама гдје је свечано отворена нова пословна зграда предузећа "Гас-промет" Пале, а министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић са директором "Бијељина-гаса" Блаженком Мандић потписао Анекс три Уговора о концесији за пројектовање, изградњу, кориштење и одржавање дистрибутивног гасног система са прикључком на гасовод код Горњег Шепка ради снабдијевања Бијељине природним гасом,

- Отварањем нове пословне зграде направљен је искорак и напредак и то показује пуно разумијевање које имају власти Републике Српске и Србије, као и њихова заједничка сарадња на високом политичком нивоу, а коју имају носиоци политичких улога српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић, јер су посвећени сваком даљем напретку, развоју и побољшању односа између Српске и Србије као братских република - рекао је Ђокић.
Према његовим ријечима, директор предузећа "Гас-промет" Пале Миломир Драганић и његови сарадници веома су стрпљиво претходних 20 година заједно са Владом Републике Српске и ресорним министарством интензивно радили на томе да правно уреде статус овог предузећа.

Ђокић напомиње да је прошле године у марту потписан споразум између Републике Српске, односно предузећа "Гас-промет" и "Србијагаса" који су уредили своје међусобне односе и дефинисали капитал у оквиру овог предузећа.

Он је навео да је регулисан статус "Гас-промета" Пале на начин да је капитал "Србијагаса" 39,17 одсто, Република Српска има 26,3 одсто, а фондови и мали акционари држе преостали дио капитала у овом акционарском друштву.
Ђокић је посебно захвалио директору предузећа "Србијагас" Душану Бајатовићу који је својим непосредним ангажманом посљедњих неколико година на посебан начин дао допринос за завршетак активност када је ријеч о сектору гаса у Републици Српској.

Ђокић је нагласио да је предузеће "Гас-промет" Пале успјело да направи неколико важних корака у погледу развоја своје пословне активности гдје су допринијели томе да се гасни сектор у Српској уређује на адекватан начин, стварајући даље предуслове за даљи развој овог предузећа.

Директор предузећа "Гас промет" Пале Миломир Драганић рекао је да вриједност објекта пословне зграде са земљом око 1,2 милиона КМ.

Он је додао да има жељу да се општина Пале гасификује, јер туризам треба развијати уз помоћ еколошки чистог горива, а овдје је и олимпијска љепотица Јахорина.

Начелник општине Пале Бошко Југовић пожелио је Драганићу успјешан наставак пословања у новом објекту, те да му је част што се тај објекат налази на Палама.
- Надам се да ће доћи до гасификације Сарајевско-романијске регије, односно општине Пале и Јахорине - рекао је Југовић.

Отварању нове пословне зграде предузећа "Гас промет" присуствовале су бројне личности политичког, јавног и привредног живота Републике Српске, Србије и БиХ.

Након потписивања уговора о снабдијевању Бијељине, Ђокић је рекао да ће гас овом семберском граду бити пуштен до краја године.

- Сваки напор који чине људе у том смјеру вриједан је пажње и заслужује сваки облик подршке - изјавио је Ђокић новинарима, те додао да су иницијативу за изградњу гасовода у Бијељини покренули руководство града и тадашње предузеће "Нови Сад гас" које је преузела компанија "Србијагас", 80-одстотни власник предузећа "Бијељина-гас", док 20 одсто власништва има град Бијељина.

Ђокић је истакао да се до септембра очекује рјешавање свих техничких и формално-правних питања која ће омогућити да Бијељина добије гас, те указао да је овај град претходно много урадио захваљујући градоначелнику Мићи Мићићу, односно његовој визији развоја Бијељине, спремности да је чини свакога дана модернијим градом, у складу са европским стандардима.

Министар енергетике и рударства Републике Српске захвалио је предсједнику Србије Александру Вучићу, Влади Србије и директору "Србијагаса" Душану Бајатовићу, додајући да су његовим ангажовањем завршене активности у вези са фирмом "Гас-промет" Пале и гасификацијом Бијељине.

Бајатовић је рекао да су гасификација Бијељине, али и све активности у вези са овим енергентом резултат споразума о паралелним везама Републике Српске и Србије.
- Мислим да ће Бијељина бити први гасификовани град у Републици Српској чим се ријеше сви технички проблеми, најкасније до краја септембра - истакао је Бајатовић.

Он је додао да ће бити добро ако на нивоу БиХ буду донесена правила о транспорту и дистрибуцији гаса, што има Република Српска, а чиме ће се направити велики корак.

- Ми ту подржавамо и "Гас-промет" Пале и "Бијељина-гас" и ако касније буде још неко, да се по правилима која се тичу трећег енергетског пакета, али уз пристојну законску регулативу, засновану на најбољим европским праксама, озакони тржиште гаса, као што смо успјели да озаконимо "Гас-промет" - рекао је Бајатовић.

Он је напоменуо да Република Српска нема развијену гасну инфраструктуру, али да је планиран гасовод Београд - Бањалука.

Бајатовић је рекао да је сарадња Републике Српске и Србије на највишем нивоу, те посебно истакао сарадњу Додика и Вучића.

- Сарадња двије владе на највишем је могућем нивоу, као и ресорних министарстава - нагласио је Бајатовић.

Он је додао да нема ништа против да се та сарадња пришири и на друге, јер се комплетан регион суочава са мање-више истим економским проблемима.
- Када је ријеч о гасној привреди, мислим да је добро да се окренемо заједничким економским пројектима јер инвеститор не прави фабрику за једно тржиште. Све што се прави, прави се регионално, уз стабилну власт и уређено законодавство - поручио је директор "Србијагаса".

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је рекао да данашње потписивање Анекс три Уговора подразумијева да ће бити завршен пројекат гасификације Бијељине који је почео прије више од 10 година.

- За неколико мјесеци бићемо први град у Републици Српској, гасификован након грађанског рата - рекао је Мићић и појаснио да је у Бијељини направљено 320 километара гасоводне мреже, да је тренутно припремљено 500 прикључака, као и да је направљено 20 километара мреже високог притиска.

Он је рекао да је завршено све што је требало да уради Бијељина, те додао да је гасификација значајна за град и због његовог привредног развоја, али и због грађана, као и смањења загађења животне средине.

Према његовим ријечима, Бијељина је град будућности, у којем се повећава број становништва у односу на друге градове.

Могуће веће количине гаса за ФБиХ

Душан Бајатовић рекао је а Србија може да испоручи ФБиХ веће количине природног гаса, ако јој је потребно.

- Све што буде требало ФБиХ када је ријеч о снабдијевању гасом, а треба или може да дође из Србије, то ће бити испуњено и урађено - изјавио је Бајатовић.

Он је навео да се за сада у ФБиХ годишње испоручује 350 милиона метара кубних гаса, те да неће бити проблема да јој се обезбиједи и већа количина.
Говорећи о "Балканском току", односно о гасоводу кроз Србију, од границе са Бугарском, до границе са Мађарском, Бајатовић је подсјетио да су до краја децембра прошле године положене све велике цијеви, а да се тренутно завршавају надзорни објекти.

- Што се тиче Србије, ми ћемо до краја године у потпуности бити спремни да тај пројекат до краја доведемо. Финансијска конструкција је ријешена - рекао је Бајатовић, те нагласио да је Србија спремна да транспортује пуне количине гаса.

Према његовим ријечима, не постоје никаква политичких питања која би спријечила завршетак пројеката "Балканског тока", односно уређени су односи како ће бити транспортован гас, његов квалитет, а усаглашене су и тачке спајања са Бугарском и Мађарском.

Бајатовић је навео да ће "Србијагас" преузимати гас на три мјеста – код Параћина, Београда и код Госпођинаца у Војводини, те додао да се сва три одвода раде, а компресорска станица ће бити завршена до краја октобра.

Директор "Србијагаса" је нагласио да ће ускоро почети још један пројекат у Србији који се односи на гасовод Београд–Ваљево, за који је рекао да ће значајно растеретити правац према Сарајеву.

- Ко год буде хтио да добије гас из Србије то ће бити у могућности да уради", рекао је Бајатовић и најавио за крај године почетак пројекта гасовода Ниш-Димитровград–Софија. Када буде у функцији жБалкански токж, чиме ће се створити нови путеви снабдијевања, а вјероватно и нови трговци на тржишту, требале би да буду знатно ниже цијене гаса - каже Бајатовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана