Отворена трка за 2.000 деташмана

Жељка Кокот
Отворена трка за 2.000 деташмана

Бањалука - Спољнотрговинска комора БиХ, у сарадњи са ентитетским коморама, расписала је конкурс за додјелу 2.000 деташмана грађевинским фирмама за послове у Њемачкој.

Фирмама из Републике Српске за 2016/2017. годину припада 529 радних дозвола за грађевинске, изолатерске и послове из области монтажерства и рударства у Њемачкој, док ће предузећа из ФБиХ добити 1.059. Посебан потконтингент од 412 деташмана расподијелиће Спољнотрговинска комора БиХ.

- Двије трећине дозвола у надлежности Спољнотрговинске коморе биће распоређено предузећима из ФБиХ, а трећина фирмама из РС са већинским власништвом капитала правних и физичких лица из Словеније. У недостатку таквих предузећа дозволе ће добити остала предузећа из БиХ - наведено је у конкурсу.

Неимари из БиХ ће добити чак 790 дозвола за рад у Њемачкој, изолатери 470, док се 740 дозвола односи на фирме из области монтажерства и рударства.

Предузећа која већ користе деташмане у Њемачкој или имају одраније одобрене уговоре за реализацију у 2016/17. и наредним деташманским годинама морају обавезно послати пријаву на овај јавни конкурс.

- Фирме које буду конкурисале морају задовољити опште критеријуме у које спадају остварени пословни резултати предузећа, број запослених радника у претходној години и у првом полугодишту ове године, кадровска и техничка оспособљеност, референце предузећа и искориштеност деташмана у Њемачкој током претходне године - наведено је у конкурсу.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић каже да постоји потреба за повећањем контигента деташмана, јер су фирме које већ дуги низ година обављају радове у Њемачкој спремне да ангажују и додатни број радника.

- Управо због стручности и цијењености нашег кадра у Њемачкој број деташмана који Српској припадне сваке године требало би да буде знатно већи - рекао је Благојевић.

Рок

Конкурс за додјелу деташмана је отворен јуче, а заинтересоване фирме могу конкурисати током идућих 15 дана. Учесници на конкурсу ће моћи поднијети жалбу на одлуку првостепене комисије у року од осам дана од њеног пријема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана