Отворена нова пословна зграда Хидроелектрана на Дрини

СРНА
Отворена нова пословна зграда Хидроелектрана на Дрини

Вишеград - Директор "Електропривреде Републике Српске" Бранислава Милекић и директор предузећа "Хидроелектране на Дрини" Миле Лакић данас су, покретањем Теслиног трансформатора, на симболичан начин отворили новоизграђену пословну зграду Хидроелектрана у Андрићграду.

Директор "Електропривреде Републике Српске" Бранислава Милекић рекла је да је вишеградска хидроелектрана одавно заслужила овакав објекат и да је идеја о његовој градњи стара пет година.

"Прије три године смо одустали од изградње зграде код Ћуприје на Дрини због административних забрана, али се указала прилика да се гради у Андрићграду. Та идеја је сада реализована и запослени су, након 25 година, изашли из неусловних барака у насељу Незуци и уселили у једну овакву зграду", нагласила је Милекићева.

Она је навела да овај гигант заслужује овакав простор који својим изгледом даје посебан печат Вишеграду.

"На овај начин смо, заједно са Владом Републике Српске, помогли и велики развојни пројекат - Андрићград, који ће измијенити живот људи на овим просторима", додала је Милекићева.

Лакић је рекао да је данашњи дан један од најзначајних од када постоји Хидроелектрана, јер је иза овог предузећа најуспјешнија година у којој су реализоване највеће инвестиције и створени услови за пресељење у велељепни новоизграђени објекат.

Он је истакао да ће прошла година бити запамћена и по највећој оствареној добити. "Поносни смо што смо баш у Анрићграду изградили обакав објекат који је понос 'Електропривреде Републике Српске", истакао је Лакић.

Идејни творац Андрићграда Емир Кустурица рекао је да ће се радници овог предузећа сада, када умјесто у бараку улазе у једну овакву зграду, осјећати као да су у неком од западноевропских градова Милану, Падови...

"Желим да захвалим 'Електропривреди Републике Српске' што је уљепшала живот и мени и архитекти академику Браниславу Митровићу, који је на најпаметнији начин укрстио материјале који су карактеристични за ове крајеве - камен и дрво, али и бетон и доказао како код нас правац модерна може да изгледа", истакао је Кустурица.

Он је изразио наду да ће се Вишеграђани генерацијама љепше осјећати у оваквом амбијенту.

Зграда предузећа "Хидроелектране на Дрини" располаже са више од 3.000 метара квадратних корисног простора, а, према замисли архитекте, при њеној градњи на екстеријеру комбинована је танка ламеперија и херцеговачки камен.

Теслин трансформатор који је постављен у згради је по узору на трансформатор у Музеју "Никола Тесла" у Београду.

У Андрићграду је најављено да ће до Видовдана, 28. јуна, и заршетка радова на изградњи града од камена, пред управном зградом "Хидроелектрана на Дрини" бити откривен и споменик Николи Тесли.

Управну зграду, ово предузеће купило је од фирме "Лотика", извођача радова у Андрићграду, за 8,5 милиона КМ.

Свештенство и монаштво Српске православне цркве освештало је управну зграду предузећа и у њој је данас, на Светог Саву, крсној слави "Хидроелекрана на Дрини", ломљен и славски колач.

Поводом ове свечаности, запосленим у овом предузећу честитке су упутили и предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Жељка Цвијановић и предсједник Народне скупштине Игор Радојичић.

Свечаности су присуствовали и представници електропривреда Србије и Црне Горе, начелник општине Вишеград Славиша Мишковић и начелници сусједних локалних заједница.

Кустурица: нова пословна зграда - неимарски подухват

Идејни творац Андрићграда Емир Кустурица рекао је да је новоизграђена пословна зграда предузећа "Хидроелектране на Дрини" неимарски подухват, прије свега архитектонски, који ће Вишеграђане да сврста у ред грађана свијета.
Обраћајући се на свечаности поводом отварања нове пословне зграде овог предузећа у Андрићграду, Кустурица је рекао да ће сви, који су ту запослени или ко дође у госте, љепше осјећати већ на првом кораку на улазу у објекат, као да се налази у Милану, Падови или било којем другом европском граду.

"На питање зашто једна овако лијепа зграда није и раније изграђена у Вишеграду, одговор можемо да дамо комплементарно - зашто није укључена сијалица која освјетљава мост већ 22 године, зашто је Андрићева биста занемаране па није постојала док нисмо дигли споменик Андрићу, зашто Вишеград нема своју капела па смо пријатеље сахрањивали из гепака својих комбија и аутомобила", навео је Кустурица.

Он је рекао да све то спомиње зато што мисли да томе долази крај, јер, како је нагласио, свако формализовање људског искуства за нове генерације значи симболички израз постојања.

"Када се, умјесто у бараку, уђе у једну овакву зграду обавезујуће дјелује не само зграда, него и појам који се скрива иза ње", оцијенио је Кустурица.

Он је изразио захвалност "Електропривреди Републике Српске" што је уљепшала његов и живот архитекте Бранислава Митровића, који је, како је истакао, на најхрабрији и најпаметнији могући начин укрстио све оне материјале који су карактеристични за регију од Херцеговине па до Таре, гдје су камен трпанац, бетон, али и дрво из овдашњих шума нашли своје мјесто и одговор на то како модерна може да изгледа на овим просторима.

"Увјерен сам да ће овакви формални искораци у Вишеграду и уопште у Републици Српској учинити да се и наша дјеца много боље осјећају и да у будућности појмовни свијет стварају на основу много љепшег него што су затекли", поручио је Кустурица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана