Отворена највећа индијска нуклеарка

Танјуг
Отворена највећа индијска нуклеарка

Њу Делхи - Највећа индијска нуклеарне електрана, чију изградњу су пратили протести и кашњења, почела је да производи енергију и прикључена је на мрежу на југу земље.

Електрана Куданкулам изграђена је уз руску подршку и треба да допринесе задовољењу потреба за енергијом треће највеће азијске привреде, суочене са честим нестанцима струје.

Прва јединица нуклеарне електране Куданкулам у држави Тамилнад "синхронизована је с разводном мрежом" и производи 160 мегавата, рекао је Р.С. Сундар, директор електране која је у власништву државне фирме Нуклеар пауер корп оф Индиа.

Електрана има два реактора а у плану је била уградња још два, које је требало да испоручи Русија. Међутим, индијски премијер Манмохан Синг, приликом своје посјете Москви у понедјељак, није успио да се договори о проширењу електране Куданкулам, пише чешки привредни сајт Е15.

Споразум су осујетили нови строжи индијски закони о нуклеарној енергији, које је Индија усвојила послије катастрофе у јапанској електрани Фукушима 2011. године. Руси, међутим тврде, да они не би требало да се односе на електрану Куданкулам јер је пројекат започет много година прије ступања закона на снагу.

Планови за нуклеарку Куданкулам су се први пут појавили 1988. године, а требало је да електрана почне са радом 2011. године. Међутим, успорили су је обимни и често насилни протести становништва забринутог са сопствену безбједност.

Противници електране, која се налази на обали захваћеној 2004. године огромним цунамијем, наводе да је изграђена у сеизмички осјетљивој области и евентуална незгода сличнај оној у Фукушими, убила би хиљаде људи.

Индија се нада да ће до 2030. године нуклеарне електране производити 63.000 мегавата што би било повећање 15 пута у односу на садашњи обим. Куданкулам је двадесета нуклеарне електрана прикључена на индијску разводну мрежи. Њен други реактор би требало да буде прикључен до средине 2014. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана