Отворена “Фијатова” фабрика у Крагујевцу

РТС
Отворена “Фијатова” фабрика у Крагујевцу

Крагујевац - У Крагујевцу је данас отворена фабрика “Фијат аутомобили Србија”, заједнички пројекат Владе Србије и италијанског “Фијата”, преноси РТС.

То је највећа инвестиција у Србији у протеклих неколико деценија, вриједна око милијарду евра, од које се очекује да значајно допринесе опоравку домаће привреде.

На први модел “фијата 500 Л” потписали су се премијер Србије Мирко Цветковић, вршилац дужности предсједника Србије Славица Ђукић-Дејановић, први човјек групације “Фијат-Крајслер” Серђо Маркионе и генерални директор ФАС-а Антонио Ћезаре Ферара.

Премијер Цветковић и Маркионе су 29. септембра 2008. године потписали уговор о оснивању компаније “Фијат аутомобили Србија”.

У заједничком привредном друштву, гигант из Торина има 67, а држава Србија 33 одсто удјела.

У истој сразмјери је та велика инвестиција у Србији финансирана, а по истом принципу дијелиће се и приходи.

Фабрика аутомобила у Крагујевцу пројектована је за производњу око 300.000 аутомобила годишње, а тренутно је опремљена за производњу око 200.000 возила.

Комплекс у Крагујевцу простире се на око 1,4 милиона квадратних метара, од чега је више стотина хиљада квадрата под кровом, што је највећи објекат те врсте у југоисточној Европи.

Као подршка ФАС-у у Крагујевцу, у истом граду су и традиционални “Фијатови” добављачи и кооперанти: “Мањети Марели”, СИГИТ, ХТЛ и “Џонсон контрол”, који су своје погоне изградили на мјесту бивше касарне у Грошници, а њу је за потребе компаније уступило Министарство одбране Србије.

Генерални директор ФАС-а Антонио Ћезаре Ферара раније је најавио да ће серијска производња модела “фијат 500 Л” почети у погонима фабрике у Крагујевцу током сљедећег мјесеца.

Маркионе је почетком марта на свјетској премијери “фијата 500 Л” на Међународном салону аутомобила у Женеви рекао да ће наредне године “Фијат” продати 160.000 аутомобила новог модела.

Компанија “Фијат-Крајслер” је почетком фебруара саопштила да ће почетна цијена модела “500 Л” бити око 16.000 евра, а да ће се производити двије бензинске верзије тог возила и једна с дизел мотором.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана