Отворена Фабрика за производњу паркета у Јањи

Агенције
Отворена Фабрика за производњу паркета у Јањи

Бијељина - Предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Српске Мирослав Миловановић пустили су данас у рад новоизграђену Фабрику за производњу масивних плоча и подова “БМД” у Јањи код Бијељине вриједну 5,5 милиона КМ, преносе агенције.

- Ово је најбољи доказ способности “Бобар компаније” и њеног пословног менаџмента да оствари озбиљну инвестицију у вријеме када је изазовно било шта радити и производити, поготово улагати - рекао је Додик након отварања Фабрике.

Истичући да је Фабрика у Јањи изграђена за само 100 дана, Додик је рекао да је то доказ способности свих који су учествовали у подухвату.

Према његовим ријечима, Република Српска није се опустила и није тражила оправдање у глобалној кризи која уништава многе економије свијета.

- Покушавамо да на све могуће начине од јавних инвестиција до ових објеката нађемо и довољно ентузијазма и економске оправданости да би се бавили важним економским питањима - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, социјализам је дефинитивно пропао, али либерални капитализам није доказао способност да превазиђе глобалне кризе.

- Мала друштва, какво је наше, зато морају тражити аутентичне путеве који треба да заврше у реалној производњи и вриједностима. А та производња и те вриједности морају имати тржишну верификацију не само на локалном, већ и на регионалном тржишту - навео је Додик.

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске Мирослав Миловановић честитао је, у име Владе Српске, свим учесницима у изградњи новог објекта, посебно због храбрости на одлуци да у вријеме економске кризе уђу у инвестицију која отвара нова радна мјеста.

- Све, као и ова инвестиција које иду у смјеру запошљавања нових људи имаће пуну подршку Владе Српске, јер нам је важно да идемо у што већи степен финализације производа од дрвета - рекао је Миловановић.

Гаврило Бобар, предсједник Групације “Бобар”, очекује да ће нова фабрика, чланица ове групације, радити успјешно.

- Оно што је најважније јесте да Групација “Бобар”, која је једна од највећих комапнија не само у Српској, већ и у БиХ и шире, има обавезу да улаже у свој крај. Посебно данас желим да истакнем улагање у Семберију. Кренули смо у процес реиндустријализације да бисмо запослили 23.000 незапослених у Бијељини - рекао је Бобар, који је и посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.

Он је најавио да ће сљедеће суботе у оквиру Групације “Бобар” бити отворена фабрика трактора.

Бобар је обећао и да ће ова групација у наредне двије године отворити још 30 мањих фабрика, те изразио увјерење да ће кандидат СНСД–а Мирослав Миловановић од 7. октобра постати градоначелник Бијељине.

- Очекујемо тада са израелским партнерима више од 100 милиона евра улагања у водоснабдијевање, пластенике, стакленике, ноу-хау технологију и највећи шопинг мол у регији - рекао је Бобар.

Директор Фабрике “БМД” Зоран Маџаревић рекао је да је у изградњу зграде фирме уложено пет и по милиона КМ, од чега су четири милиона КМ кредитна, а милион и по КМ властита средства.

- Фабрика запошљава 25 нових радника, а за шест мјесеца још толико - навео је Маџаревић, те додао да ће производња 90 одсто бити оријентисана на извоз.

Он је подсјетио да је изградња фабрике почела 14. јуна када је камен темељац положио предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Свечаном отварању Фабрике паркета у Јањи присуствовали су амбасадор Србије у БиХ Нинослав Стојадиновић, предсједник “Петрол група” Томаж Берлочник, министар цивилних послова БиХ Средоје Новић, те бројне угледне званице из земље и региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана