Отворена фабрика Дрво-Емдекс

Станко Рађен
Отворена фабрика Дрво-Емдекс

ШИПОВО - Новоизграђена фабрика "Дрво-Емдекс" из Шипова прави је примјер како се и у тешким условима рецесије, може направити мали локални успјех који има регионални и шири значај.

Рекао је ово јуче у Шипову на отварању фабрике за прераду дрвета предсједник Владе РС Милорад Додик. Он је нагласио да су у новоизграђеној фабрици која тренутно запошљава 50 радника, запослени и нови радници, ангажована локална сировина, те обезбијеђен производ који има добру продају.

- Примјер Шипова и отварање ове фабрике јача повјерење у локални развој и говори о томе да је Влада РС водила рачуна о томе да у сваку општину дође нешто што ће бити дугорочно одрживо, те омогућавати локални развој - рекао је Додик послије обиласка погона фабрике и разговора са руководством и радницима.

Он је подсјетио да је у Шипову затекао озбиљну екипу људи која је из неимаштине и лошег стања буyета и општине у цјелини показала амбиције и ентузијазам да направи одређене помаке, као што је случај са новоизграђеном фабриком.

Већински власник капитала у предузећу "Шипово", које је успјешно приватизовано 2003. године, као и новоизграђене фабрике "Дрво-Емдекс" Милан Ковач казао је да обје фабрике запошљавају укупно око 180 радника, а покренуте су захваљујући кредитним средствима из Инвестиционо-развојне банке РС у износу 2,5 милиона марака.

Додик је рекао да је Влада РС у овој години помогла реконструкцију зграде средњошколског центра у Шипову, неколико подручних школа, путева, као и реконструкција електропреносне мреже.

- Помогли смо и сређивање стања у општинском буyету који је од претходне власти био у дефициту од милион марака. Успјели смо да са начелником преполовимо тај дефицит и данас је општина ликвидна - навео је Додик и додао да ће наслијеђени дефицит општинског буyета бити саниран у току идуће године.

Повратници

Премијер Додик, директор Фонда за повратак БиХ Млађен Божовић и секретар у Министарству за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ Драгомир Ковач уручили су са општинским руководством Шипова кључеве за шест новоизграђених станова и једну кућу за српске повратничке породице у овој општини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана